REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V 98. letu se je poslovil Janez Stanovnik, »oče naroda«, eden prvih politikov, ki je znal nagovarjati množice

V 98. letu se je poslovil Janez Stanovnik, »oče naroda«, eden prvih politikov, ki je znal nagovarjati množiceJanez Stanovnik
V letih 1984-1988 je bil član, v letih 1988-1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije.

Umrl je Janez Stanovnik, nekdanji dolgoletni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB).

Janez Stanovnik je bil nosilec partizanske spomenice 1941.

Po drugi svetovni vojni je delal v zvezni vladi, jugoslovanski diplomaciji in OZN.

Ker je bil to čas sporov med vodstvi nekdanjih republik v SFRJ je bil zelo znan in opažen politik tudi v drugih delih nekdanje države.

Krajši čas je bil tudi dekan Ekonomske fakultete.

Po službi v OZN se je sredi osemdesetih let vrnil v Slovenijo.

V letih od 1984 do 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od 1988 do 1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije.

V tistem času si ga je javnost zapomnila po pogostih javnih nastopih, ker je s svojim značilnim, »pojočim glasom« in jasnimi govori deloval povsem drugače kot politiki prejšnje generacije. Ker je bil to čas sporov med vodstvi nekdanjih republik v SFRJ je bil zelo znan in opažen politik tudi v drugih delih nekdanje države.

Janez Stanovnik pa je bil eden prvih politikov iz nekdanje »nomenklature«, ki je znal učinkovito in prepričljivo nagovarjati množice, pa čeprav so ga zaradi njegovega značilnega govora nekateri opisovali kot »pojočo žago.«

Toda še bolj pogosto so ga v tistih časih označevali za »očeta naroda.«

Janez Stanovnik, včasih imenovan oče naroda, je bil sicer vztrajen sopotnik in soborec poznejšega predsednika Milana Kučana in je veljal za uspešnega znanilca novih časov v politiki.

V tem pogledu je Janez Stanovnik, ki je bil sicer vztrajen sopotnik in soborec poznejšega predsednika Milana Kučana, veljal za uspešnega znanilca novih časov v politiki.

Od leta 2003 do 2013 je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Odtlej je bil njen častni predsednik.

Zmeraj je poudarjal velik pomen za največje vrednote v družbi.

Po Stanovnikovih besedah je bila vojna za osamosvojitev Slovenije samo nadaljevanje tega, kar je za njeno osvoboditev napravila partizanska borba.

Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal Stanovnik ob proslavi na Menini planini leta 2012.

Stanovnik je v svojem življenju dobil tudi več odlikovanj ter postal častni meščan Ljubljane.

Ob smrti Janeza Stanovnika je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poslal tudi sožalno pismo družini Janeza Stanovnika.

Predsednik Pahor je v sožalnem pismu med drugim zapisal, da bo Janez Stanovnik »Slovencem ostal v spominu kot pomembna osebnost njegovega časa, kot partizan, močno značajna osebnost, zvesta svojim prepričanjem, a odprtega duha in srca.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek