REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tako se dela: dvanajst evrov več za vsak polet in sto odstotna zelena energija do leta 2030

Tako se dela: dvanajst evrov več za vsak polet in sto odstotna zelena energija do leta 2030Vir: Twitter

Medtem ko v Sloveniji še razpravljamo o tem, koliko desetletij naj deluje TE Šoštanj, kako bomo do »zelene energije« prišli s pomočjo novega bloka NE Krško, okoljskim načrtom, ki jih Slovenija pošilja v Bruselj pa se z oceno »sedi, ena« v Evropski komisiji smejijo, Avstrija v novem programu zeleno-ljudske vlade že pripravlja veliko »okoljsko-socialno« reformo, poroča Mein Bezirk.

Voditelja Ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz in Werner Kogler iz Zelene stranke (Grüne) sta tako javnosti predstavila kar več kot 300 strani dolg vladni načrt.

V njenem središču pa je – zaščita podnebja.

Z novo reformo bodo okolju škodljivo ravnanje in prakse dodatno obdavčili, pravilno in ekološko ravnanje pa razbremenili.

Pri tem bodo v Avstriji izvajali tudi novo davčno reformo, ki pa ne bo samo davčna, pač pa bo »ekološko-eknonomska«.

Z njo bodo okolju škodljivo ravnanje in prakse dodatno obdavčili, pravilno in ekološko ravnanje pa razbremenili.

To na primer pomeni, da bodo poleti iz Avstrije občutno dražji.

Nova eko-socialna letalska dajatev bo zaradi obremenjevanja okolja, ki ga povzročajo reaktivna letala s svojimi velikimi izpusti ogljikovega dioksida stala zajetnih 12 evrov za vsako vozovnico.

Avstrijski ministrski predsednik Sebastian Kurz

Vsaka letalska karata iz Avstrije bo tako – postala dražja. Kar je pomembna informacija tudi za tiste, ki po propadu Adrie Airways letijo iz avstrijskih letališč, predvsem iz Celovca, Gradca ali Dunaja.

Še več, do leta 2030 naj bi Avstrija proizvajala 100 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov energije. 

Kako bodo financirali ta projekt in ali bodo uvedli nove dajatve za izpuste ogljikovega dioksida pa še ni povsem jasno, vendar pa bodo nove obremenitve zagotovo zadele lastnike plinskih peči za ogrevanje in tistih na trdo gorivo do leta 2035 – pa čeprav mandat vlade ne bo trajal tako dolgo …

Ob tem naj bi Avstrija sprejela tudi novi zakon o varovanju okolja in do leta 2040 postala »klimatsko nevtralna«.

V Sloveniji pa zelenih parlamentarnih strank nimamo, načrti za varovanje okolja so zastareli in neobstoječi, v programih vseh strank prevladujejo ideološke teme in ne teme, povezane z modernizacijo Slovenije in varovanjem okolja.

Pri tem so si Zeleni in ÖVP zadali celo bolj ambiciozen cilj kot sama EU, ki doseganje enakega cilja za celotno EU določa najpozneje leta 2050.

Sam načrt pa bo imel več vmesnih ciljev.

Ob tem bodo pri izdelkih izpostavljali tudi »okoljsko resnico« glede emisij CO2.

Avstrijski program so že pohvalili predstavniki organizacij za varovanje okolje.

Vodja avstrijske izpostava Greenpeaca Alexander Egit je program ocenil kot »ogromen korak v smeri varovanja klime in okolja.«

Tako se to torej dela v Avstriji – v Sloveniji pa zelenih parlamentarnih strank nimamo, načrti za varovanje okolja so zastareli in neobstoječi, v programih vseh strank prevladujejo ideološke teme in ne teme, povezane z modernizacijo Slovenije in varovanjem okolja.

Ciljev, ki jih zastavlja EU pa Slovenija niti ne dosega, kaj šele, da bi jih, tako kot to delajo v sosednji Avstriji - presegala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek