REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška klet groze: policisti na meji slačijo migrante do gole kože, pretepajo in s palicami seksualno zlorabljajo

Hrvaška klet groze: policisti na meji slačijo migrante do gole kože, pretepajo in s palicami seksualno zlorabljajoPoročilo o hudih zlorabah hrvaških policistov nad migranti, Kolinda Grabar Kitarović in minister policije Davor Božinović. Vir: Twitter

Srhljiva klet na Hrvaškem, neposredno na mejnem prehodu s Srbijo - Bajakovo, služi za pridržanje migrantov, v njej pa hrvaški policisti begunce brutalno pretepajo s palicami, jih mučijo z električnimi paralizatorji, slačijo do gole kože, jih spolno zlorabljajo in ponižujejo ter jih po pretrpljeni večurni torturi - ilegalno spodijo v Srbijo.

Te šokantne podrobnosti je razkrilo oktobrsko poročilo mreže nevladnih združenj »Border Violence Monitoring Network« (BVMN), ki se ukvarja z zaščito pravic migrantov in beguncev.

V omenjenem dokumentu je BVMN hrvaške oblasti kritiziral zaradi ponavljajočih se kršitev človekovih pravic migrantov in izvajanja nezakonite politike sistemskega nasilja nad begunci, poroča hrvaški portal Index.hr.

Aktivisti mreže so opravili 30 intervjujev z žrtvami, migranti in begunci, ter zbrali njihove izkušnje.

Tako so zabeležili veliko število, kot navajajo, tako brutalnih nezakonitih vrnitev z meje kot primerov policijskega nasilja.

Kot posebej grozljivo ugotovitev izpostavljajo zloglasno klet na hrvaškem mejnem prehodu Bajakovo.

V tej sobi, po navedbah združenj BVMN hrvaška policija brutalno pretepa migrante in begunce.

»V tej kleti so mladoletnike, od katerih so nekateri stari le 12 let, uradniki hrvaške obmejne policije pretepali s palicami in pestmi. Ena priča opisuje, da gre za kletni prostor velikosti dva krat štiri metre, do katerega se pride po stopnicah pod prostori na mejnem prehodu,« poroča BVMN.

V to majhno sobano brez oken hrvaški policisti včasih stlačijo celo skupino migrantov.

Med bivanjem v klavstrofobični kleti migranti in begunci nimajo niti pravice opraviti potrebe na stranišču, ker jim hrvaški policisti ne dovolijo na WC, prav tako nimajo dostopa do vode ali hrane, hkrati pa jim je odvzeta tudi pravica do prošnje za azil, navaja poročilo.

16-letni Afganistanec je na primer potožil, da so ga v tej kleti zadrževali več kot eno uro in ga ves ta čas pretepali s pestmi in palicami.

Na enem od mladoletnikov je hrvaška policija uporabila elektrošoker in ga z vso silo metala ob steno kleti.

»Primeri, zabeleženi oktobra, razkrivajo, da pri tem kletnem prostoru v resnici gre za skrito, diskretno lokacijo, kjer lahko policisti zlorabljajo tranzitne skupine migrantov in beguncev, ker so v kleti hrvaški policisti zaščiteni pred očmi eventualnih prič storjenih zlorab, torej voznikov, ki prečkajo mejo,« piše v poročilu.

Spominjajo tudi, da so tuji mediji že poročali o »garaži za mučenje« v Korenici, v katero hrvaška policija pripelje ujete migrante in begunce.

Poročilo navaja, da hrvaška policija vse pogosteje uporablja slačenje migrantov kot še en način zlorab.

Iz poročila mreže nevladnih združenj »Border Violence Monitoring Network«

Poročilo poudarja, da je prav to, s prihodom zime in nizkih zunanjih temperatur vse pogostejši »prijem« hrvaških policistov, v resnici pa gre za zavržno »metodo« zlorabe, ki jo izvajajo nad migranti tako, da jih prisilijo, da slečejo obutev in obleke, vse do gole kože.

Hladnejše vreme takšno policijsko torturo naredi še posebej nevarno, saj lahko privede do hipotermije, pa tudi do poškodb rok in nog, še posebej v primerih, ko policisti prisilijo migrante in begunce, da hodijo bosi skozi mrzle potoke, kar je prav tako zabeleženo kot pogosta »praksa«, ki je pisana na kožo hrvaških policistov, ki delajo ob meji.

Iz poročila: modra streha (levo) označuje poslopje hrvaške policije in carine na mejnem prehodu Bajakovo, Hrvaška. Vir: Google Maps

Mreža združenj, ki nadzira dogajanje ob hrvaški meji poudarja, da v hrvaški zakonodaji sicer obstaja možnost, da policija uporabi ukrep »slačenja osumljenca«, vendar le v primeru iskanja morda skritega orožja.

Toda v vseh obravnavanih spornih primerih je navedeno, da so bili migranti in begunci celo 24 ur že pod pristojnostjo hrvaške policije, ki je ukazala, da naj se »slečejo do golega« šele po tem, ko jih je pripeljala na »zeleno mejo«.

Torej preden jih je nage ilegalno izgnala na drugo stran – na srbsko ozemlje.

Na tovrstno postopanje hrvaških policistov je marca opozorila organizacija tudi Amnesty International, ki v svojem poročilu poudarja, da se slačenje oblek z migrantov po ukazu hrvaške policije stopnjuje s prihodom zimskih mesecev.

Navedeni so tudi dokazi za že splošno znano prakso razbijanja mobilnih telefonov migrantov in beguncev, zlasti obsodbe vredno pa je dejstvo, da se hrvaški in mednarodni zakoni neposredno kršeni tudi, ko se migrantom onemogoča, da zaprosijo za azil.

Poročilo BVMN našteva tudi dva primera, v katerih so se hrvaški policisti, potem ko so ujetnikom – migrantom in beguncem ukazali, naj se slečejo do golega - s palicami dotikali njihovih genitalij in jih na ta način spolno zlorabljali ter poniževali.

Hrvaška policija je svoje brutalne pritiske na migrante in begunce nadaljevala tudi novembra, ko je bil prejšnji konec tedna v Gorskem kotarju ustreljen mladenič, migrant iz Afganistana, ki je želel ilegalno vstopiti v Slovenijo zato, da bi nato nadaljeval pot naprej, v zahodno Evropo

Toda migranta je hudo ranil hrvaški policist. Mladega Afganistanca so nato sprejeli v KBC Reka, kjer se za njegovo življenje po številnih operacijah borijo zdravniki ...

Dubravko Jagić, šef sindikata hrvaške policije trdi, da je njegov kolega po nesreči streljal iz puške, saj da hrvaški policisti niso nehumani do migrantov.

»Policijska služba je v prvi vrsti humana do njih, morda celo preveč humana. To (strel v nič hudega slutečega migranta - op. avt.) je bilo opozorilo vsem, ki poskušajo ilegalno prestopiti mejo. Sporočilo se glasi: 'Dajte, ljudje, ne počnite tega, ostanite tam, kjer ste.' Ne nazadnje, poglejte si druge države okoli nas, denimo Madžarsko, kako oni ravnajo. Z žico,« je izjavil Jagić po nesrečnem dogodku.

Srbski in bosanski mediji poročajo, da lokalni centri za zaščito in pomoč prosilcem za azil skoraj vsakodnevno beležijo grozljive izpovedi in fotografije migrantov in beguncev, ki pričajo o nasilju hrvaških policistov nad njimi.

»Hrvaška vsak dan prisilno 'odriva' na desetine migrantov in beguncev nazaj - v Srbijo. Med njimi je tudi veliko število otrok brez spremstva, starih od 11 do 16 let. Uničijo jim telefone, jih pretepejo s palicami, jih zbrcajo, brez vode jih držijo v zaklenjeni sobi – srhljivi kleti ob mejnem prehodu in vse to tudi do 10 ur in več,« piše v poročilu srbskega Centra za zaščito in pomoč iskalcem azila.

Direktor centra Radoš Đurović je razkril za Blic, da so ob kopenski srbsko-hrvaški meji, ki se razteza od Šida do Sombora, migranti skoraj vsakodnevno žrtve nasilja hrvaške policije.

»Pogosto jih sezujejo, pretepajo s pestmi, zlorabljajo in pri tem sploh ne ločijo, če gre za odraslo osebo ali mladoletnika. Prav tako skoraj vsak dan hrvaška policija sredi noči, v gozdu, mimo kakršnega koli sporazuma, ilegalno potiska migrante v Srbijo. Obnašajo se kot pravi tihotapci,« poudarja Đurović.

Poročilo navaja tudi primer policijske postaje v Glini, kjer je prijeti begunec zaprosil za azil, nakar so mu uradniki povedali, da mu ne morejo pomagati.

Podobno se je zgodilo tudi v Ogulinu.

Poročilo navaja tudi primere kršitev človekovih pravic nad migranti na celi t. i. Balkanski poti, od Grčije do Slovenije, in zlasti srbsko policijo obtožuje, da je namerno povzročila požar v migrantskem taborišču blizu Šida.

Vendar je večina prostora v poročilu namenjena Hrvaški, ki je na zunanji meji Evropske unije in skozi katero želijo številni migranti vstopiti v EU.

Pod črto se poudarja, da je kljub nasilnemu in nezakonitemu početju hrvaške policije Hrvaška dobila zeleno luč za vstop v schengensko območje prostega gibanja znotraj EU in celo pohvale odhajajočega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

Poročilo na koncu navaja, da je hrvaška policija oktobra v nezakonitih akcijah izgnala najmanj 464 oziroma največ 607 migrantov in beguncev.

Večina je bila izgnana v BiH, obstajajo pa tudi primeri izgona s Hrvaške v Srbijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek