REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA podžigajo vojno v Evropi? Pompeo: »Dali smo Ukrajincem pravo orožje, da se borijo proti Rusom«

ZDA podžigajo vojno v Evropi? Pompeo: »Dali smo Ukrajincem pravo orožje, da se borijo proti Rusom«Mike Pompeo je stopil v bran svojega šefa Donalda Trumpa. Vir: Pixsell

»Obama jim je pošiljal odejice,« se je ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sicer diplomant vojaške šole West Point, ponorčeval iz politike predhodnika Donalda Trumpa na mestu predsednika ZDA.

Politika 44. predsednika ZDA Baracka Obame je bila defenzivna, njegov naslednik pa je bolj bojevit in očitno nima težav, da bi botroval novemu vojaškemu spopadu na evropskih tleh, ki bi najbrž sprožil tretjo svetovno vojno, je sklepati iz besed Mikea Pompea, poročajo svetovni mediji.

Pompeo je tako ob robu Dneva veteranov, ki ga v Ameriki obeležujejo 11. novembra za lokalno televizijsko postajo WCSC razkril, da ZDA intenzivno oborožujejo Ukrajino, da bi bila ta pripravljena na vojno s sosedo – Rusijo.

ZDA so Ukrajini dale sodobno orožje, tako da se zdaj lahko bori proti Rusom in »da Vladimir Putin ne bo mogel povzročiti gorja ljudem Ukrajine,« je potrdil ameriški državni sekretar Pompeo.

»Zato smo dali ljudstvu Ukrajine orožje. Prejšnja administracija tega ni hotela storiti in jim je raje pošiljala odejice. Toda mi smo jim sedaj dali pravo orožje, da se lahko borijo proti Rusom,« je poudaril Pompeo.

Medtem pa je nevladna organizacija Državljani za etiko v ZDA objavila, da je zoper Pompea vložena obtožnica zaradi kršenja zakona, ker je v Ukrajini vodil neformalno diplomacijo v senci za Trumpov račun.

Pompeo v svoj bran in v bran predsednika Trumpa pa trdi, da so se ZDA želele le prepričati, da je novi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski kos nalogi, da pristriže perutničke korupciji, ki se je že prej razpasla v Ukrajini, poroča Sputnik.

Zelenski in Trump
Zelenski in Trump

V bistvu pa je to bil še en neuspeli Pompeov poskus, da pred domačimi volivci zagovarja svojega šefa Donalda Trumpa, ki mu sedaj grozi »impeachment« (ustavna obtožba) zaradi nezakonitih pritiskov na Zelenskega.

Trump je v bistvu z obljubo dobave orožja v telefonskem pogovoru 25. junija letos izsiljeval novega ukrajinskega predsednika, da mu pomaga ob iskanju »umazanije« o demokratskem tekmecu na volitvah leta 2020 Joeu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju.

Da Trumpa čaka težek boj za drugi predsedniški mandat, potrjujejo tudi raziskave javnega mnenja, ki kažejo, da so volivci vse bolj naklonjeni njegovim tekmecem, trenutno pa je najmočnejši med njimi prav Joe Biden, poroča Atlanta Journal.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa je nato objavila poročilo žvižgača, ki je opozoril, da je Bela hiša poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim.

Iz poročila žvižgača je bilo razvidno, da prepis junijskega telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije.

Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino.

V svojem poročilu je žvižgač (za katerega so ameriški mediji ugotovili, da gre za uradnika ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je delal v Beli hiši, a se je nato vrnil v Cio) navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša aktualni predsednik ZDA 'izkoristiti svojo moč', da bi spodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek