REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potnik star 123 let na poti v Veliko Britanijo šokiral upravo letališča

Potnik star 123 let na poti v Veliko Britanijo šokiral upravo letališčaSivananda, najstarejši človek

Ko se je Swami Sivinanda pojavil se na letališču Kalkuta v Indiji in pokazal svoj potni list, je šokiral upravo letališča.

Potnik je bil namenjen v Veliko Britanijo, toda pozornost policistov in carinikov so pritegnili podatki v potnem listu, saj je bilo iz njega mogoče razbrati, da je bil ta Indijec rojen 8. avgusta leta 1896 in da ima sedaj – 123 let.

Rojen je bil v Behali v Indiji, vzgojil pa ga je lokalni duhovni voditelj. Tudi sam je postal menih in trdi, da je skrivnost njegovega dolgega življenja dolgoletno prakticiranje joge, celibat in konzumiranje hrane brez začimb.

Sam trdi, da je skrivnost njegovega dolgega življenja dolgoletno prakticiranje joge, celibat in konzumiranje hrane brez začimb.

Potem ko so na letališču natančno preverjali njegov potni list, so ugotovili, da je pristen in zakonit, vendar so bili še naprej prepričani, da je datum njegovega rojstva napačno vpisan v dokumente.

Sivananda pa jim je pojasnil, da so ga starši zapustili nedolgo po rojstvu in da so njegovi podatki o rojstvu vpisani celo – naknadno.

Kar pomeni, da je v resnici še starejši.

Če bi bili podatki točni, bi to pomenilo, da gre za najstarejšega človeka na svetu.

Do sedaj je ta naslov nosila Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je umrla leta 1997, stara 122 let in 164 dni.

Sivananda, najstarejši človek
Swami Sivananda, najstarejši človek na svetu

Najstarejša danes živeča oseba, ki jo priznava Guinessova knjiga rekordov je Kane Tanaka iz Japonske, ki je stara 116 dni in 279 dni.

Najstarejši moški na svetu je 113 let star Gustav Gernet iz Nemčije.

Najstarejši moški, ki je kadarkoli živel je Japonec Jiroemon Kimura, ki je umrl leta 2013, star 116 let.

Disciplina je najpomembnejša stvar v življenju vsakega človeka. Glede na to, da sem bil rojen v siromaštvu, nikoli nisem zahteval preveč od življenja.

Vendar so primer Sivinande pričeli preverjati tudi v Guinessovi knjigi rekordov, čeprav dokazovanje starosti v tem primeru ne bo najbolj enostavno.

Toda Sivananda se zaradi tega ne vznemirja preveč, pač pa vsem, ki želijo živeti dolgo, zastonj daje nekaj nasvetov.

»Disciplina je najpomembnejša stvar v življenju vsakega človeka. Glede na to, da sem bil rojen v ekstremnem siromaštvu, nikoli nisem zahteval preveč od življenja. Danes so ljudje nesrečni, nezdravi in neiskreni, kar me boli,« je dejal Indijec, ki si najbolj želi, da bi ljudje postali srečni in miroljubni.

Njegov nasvet bi prav prišel tudi številnim v »bogatih« članicah OECD – po zadnjih raziskavah jih je namreč kar 25 odstotkov takšnih s prekomerno telesno težo.

Primer vztrajnega Indijca pa je, kot kaže spodnji posnetek, izzval tudi pozornost svetovnih medijev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek