REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lenarčič »že čuti breme odgovornosti«, zaslišanje poslancev prestal brez težav

Lenarčič »že čuti breme odgovornosti«, zaslišanje poslancev prestal brez težavŠarec in Lenarčič

V Evropskem parlamentu v Bruslju so poslanci tri ure zasliševali slovenskega kimisarskega kandidata za položaj znotraj Evropske komisije, Janeza Lenarčiča, ki kandidira za resor za krizno upravljanje.

Lenarčiča so zaslišali člani odbora za razvoj in okolje, komentarji po zaslišanju pa so pozitivni.

Tudi Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen, ker so bila vprašanja tehtna, nekatera tudi zelo zahtevna. Predsednik odbora za razvoj Tomas Tobe je poudaril, da je bila izmenjava mnenj dobra.

Neuradno je iz nekaterih vplivnih političnih skupin slišati ocene, da je bilo zaslišanje zelo dobro.

Predsednik odbora za razvoj Tomas Tobe je poudaril, da je bila izmenjava mnenj dobra.

"Zadeve še niso odločene," je bil v prvem komentarju previden Lenarčič.

"Upam, da sem prepričal poslance." Ob tem je izrazil upanje, da je resor za krizno upravljanje zdaj tudi v domači javnosti nekoliko bolj poznan in da se bo okrepilo soglasje, da je pomemben, s plemenitim poslanstvom.

Dodal je tudi, da "že čuti breme odgovornosti" pred prevzemom resorja.

Lenarčiča je sicer na položaj predlagal predsednik vlade Marjan Šarec.

O možnosti zamenjave resorja, na primer da bi na koncu dobil širitev, o čemer se v Bruslju veliko ugiba, je Lenarčič dejal, da je osredotočen na krizno upravljanje, da ga ta resor zanima in mu je všeč.

Dodal je še, da osebno ne čuti nobene potrebe po menjavanju resorjev in da misli, da je eno zaslišanje kar dovolj.

Odbor bo zaslišanje ocenjeval v četrtek popoldne, ocena pa bo znana najpozneje do 17. oktobra.

Poslanci EP sicer ocenjujejo vsesplošno usposobljenost, evropsko zavezanost in neodvisnost ter poznavanje področja in komunikacijske veščine.

Ne Lenarčič ne njegov resor ne veljata za problematična, zaslišanje je potekalo brez pretresov, zato zapletov ni pričakovati.

Lenarčič je ob svoj predstavitvi naštel tri prioritete.

Napovedal je prizadevanje, da se proračun za humanitarno pomoč poveča za 30 odstotkov.

Njegov prvi cilj je čim hitrejša in čim učinkovitejša pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo. V ta namen želi okrepiti koordinacijska središča za odzivanje v kriznih razmerah, pa tudi delovati v smeri okrepitve mednarodnega humanitarnega prava.

Želi tudi okrepiti mehanizme Evropske unije za preprečevanje nesreč. Prihajajo podnebne spremembe, pa tudi številni konflikti in nestabilnosti po vsem svetu.

Evropska unija se mora na takšne razmere pripravljati na integriran način, je ocenil.

Povečati pa želi tudi prepoznavnost evropskega kriznega upravljanja.

V tem pogledu želi povečati tako vidnost kot transparentnost programov, da bodo državljani vedeli, da je vsak evro dobro porabljen.

Napovedal je prizadevanje, da se proračun za humanitarno pomoč poveča za 30 odstotkov. Sam je zagotovil, da bo sredstva upravljal načrtno, pregledno in v skladu z dobrimi praksami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek