REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob osvobajanju države so izgubili 600.000 vojakov. Na slovesnosti jih niso povabili, ker bi bilo to »neprimerno«

Ob osvobajanju države so izgubili 600.000 vojakov. Na slovesnosti jih niso povabili, ker bi bilo to »neprimerno«Hitler pozdravlja vojake ob vstopu na Poljsko in pričetku okupacije

Z napadom Nemčije na Poljsko se je pred 80 leti na današnji dan začela druga svetovna vojna.

V Varšavo je zato ob obletnici prišlo veliko delegacij iz več kot 40 držav. Med 250 visokimi gosti je tudi kakih 20 predsednikov držav. Med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Na Poljskem so pričakovali tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi moral s soprogo Melanio ob tem priti na uradni obisk, vendar je zaradi orkana Dorian, ki se približuje Floridi, Trump obisk odpovedal, namesto njega pa je Varšavo poslal podpredsednika ZDA Mikea Penca.

Prišel pa ni niti francoski predsednik Emmanuel Macron, ki zaradi nacionalizma pogosto kritizira Poljsko, pa tudi ostale članice Višegrajske skupine.

Prišel pa ni niti francoski predsednik Emmanuel Macron, ki zaradi nacionalizma pogosto kritizira Poljsko, pa tudi ostale članice Višegrajske skupine.

Na slovesnosti pa Poljaki niso povabili Rusije, čeprav je imela Rusija v drugi svetovni vojni največ žrtev in je dala izjemen, verjetno največji prispevek k zlomu nemškega vojaškega stroja.

V Srbiji pa je ogorčenje sprožilo tako dejstvo, da Poljaki niso povabili Srbije, ene od naslednic Jugoslavije, žrtve Hitlerjeve agresije, kot tudi dejstvo, da je hrvaška predsednica Kolinda Grabnar Kitarović ob tem dogodku izpostavljala menda visoke »hrvaške žrtve« v boju proti nacifasizmu.

In pri tem pozabila, da je šlo za jugoslovanske žrtve in da je Hrvaška s svojo NDH ter vojaki na vzhodni fronti, ki so se borili proti Sovjetski zvezi, kvečjemu veliko prispevala k obrambi nacifašizma.

Ob tem dogodku je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier sicer zaprosil Poljake za odpuščanje za vse grozote, ki so bile storjene med vojno.

Začetek druge svetovne vojne - napad na Poljsko
Napad na Poljsko: Bitka za Westerplatte, nemški (zgoraj) in poljski (spodaj) vojaki in njihov prihod v »osvobojeni« Gdansk, ki je »pozdravil« firerja.

Spominu na začetek vojne pred 80 leti se je ob zori v kraju Wielun, kjer se je začel napad na Poljsko, poklonil skupaj s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

V zgodnjih jutranjih urah pa je slovesnost potekala tudi na polotoku Westerplatte v Gdansku, kjer so se pred 80 leti bili prvi boji. Tam sta govorila poljski premier Mateusz Morawiecki in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

»Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje,« je dejal nemški predsednik v nemščini in poljščini.

'Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje,' je dejal nemški predsednik v nemščini in poljščini.

V mestu Wielun je bil storjen tudi prvi vojni zločin druge svetovne vojne. Nemška Luftwaffe je 1. septembra 1939 ob zori bombardirala to nebranjeno mesto, ki ni imelo nobenega vojaškega pomena. Ubitih je bilo okoli 1200 civilistov.

Prve bombe so padle na mestno bolnišnico, ki je imela na strehi narisan velik rdeč križ. Okoli tri četrtine mesta je bilo porušenega.

Napad na mesto je bil del splošnega napada Nemčije na Poljsko, s čimer se je začela druga svetovna vojna. Med njo je bilo po vsem svetu ubitih okoli 60 milijonov ljudi, desetina od tega poljskih državljanov. Med njimi so bili trije milijoni Judov.

Nemški (levo) in ruski (desno) tanki v drugi svetovni vojni
Nemški tanki Tiger (levo) in ruski T-34 v bitki za Kursk in na vzhodni fronti.

Poljski predsednik Duda je na komemorativni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi predsedniki drugih evropskih držav, opozoril, da se je druga svetovna vojna začela z vojnim zločinom.

»Kdo bi si mislil, da se bo druga svetovna vojna začela s takim grozljivim in barbarskim dejanjem (...), ki dejansko ni bilo vojaško dejanje, ampak teroristično dejanje, napad na običajne ljudi,« je dejal Duda.

Hkrati pa se je zahvalil tudi Steinmeierju, ker je prišel na slovesnost. »Hvala vam za vašo prisotnost tu (...), da se bodo Nemci lahko podučili o tragediji Wieluna in njegovih prebivalcev in kako je bil videti začetek druge svetovne vojne,« je še dejal Duda.

Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije je poudarilo, da je Sovjetska zveza odigrala 'odločilno vlogo' pri 'porazu Hitlerjevega Reicha' in Evropi 'prinesla demokracijo.'

V Moskvi pa dejstvo, da so na slovesnosti povabili številne svetovne državnike, ne pa tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, niso dobro sprejeli. Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije je poudarilo, da je Sovjetska zveza odigrala »odločilno vlogo« pri »porazu Hitlerjevega Reicha« in Evropi »prinesla demokracijo.«

»Diplomatska ravnanja Sovjetske zveze v začetnih fazah druge svetovne vojne je mogoče ocenjevati na različne načine, toda ni mogoče zanikati, da je bila Sovjetska zveza ta, ki je premagala nacizem, osvobodila Evropo in rešila evropsko demokracijo pred uničenjem,« so zapisali na Twitterju.

Poljski in nekateri evropski politiki in zgodovinarji obtožujejo Rusijo predvsem zaradi pakta Ribbentrop -Molotov, ki je bil podpisan 23. avgusta 1939. Teden dni zatem je Nemčija napadla Poljsko.

Ribbentrop in Molotov - podpis pakta 1939
Pakt Ribbentrop-Molotov, podpisan 23. avgusta 1939.

Štirinajst dni po napadu Nemčije na Poljsko pa je tudi Sovjetska zveza zasedla vzhodne dele Poljske, tiste, ki jih je Poljska pred tem odvzela Sovjetski zvezi v letih 1919-1921, ko se je Rusija nahajala sredi državljanske vojne.

Zahodni politiki danes tudi ne želijo priznati, da so njihove države s toleriranjem Hitlerjeve politike pravzaprav veliko prispevale k temu, da je Sovjetska zveza na koncu podpisala pakt z Nemčijo.

Zahodni politiki danes tudi ne želijo priznati, da so njihove države s toleriranjem Hitlerjeve politike pravzaprav veliko prispevale k temu, da je Sovjetska zveza na koncu podpisala pakt z Nemčijo.

In čeprav je celo Vladimir Putin nekoč dejal, da je bilo kakršnokoli sodelovanje z nacisti »v moralnem smislu napačno«, analitiki mednarodnih odnosov opozarjajo, da je bilo ravnanje Sovjetske zveze v tistem trenutku pravzaprav racionalno in podobno ravnanju drugih držav v Evropi.

Sovjetska zveza je seveda odgovorna tudi za številne zločine nad Poljaki – na primer za poboj častnikov v katinskem gozdu.

T-34

Ne glede na to pa je res, da je Sovjetska zveza imela brez dvoma največje žrtve v drugi vojni.

Kar se tiče sporazuma Ribbentrop-Molotov ga je Sovjetska zveza podpisala šele po tem, ko so zahodne države zavrnile sovjetko idejo "kolektivne varnosti", dopustile zmago Frankovega režima ob pomoči Italije in Nemčije, priključitev Avstrije Nemčiji in razbitje Češkoslovaške.

To poudarja tudi kratek film ruskega zunanjega ministrstva.

V tej vojni je Sovjetska zveza izgubila 26 milijonov ljudi, od tega 8,6 milijonov pripadnikov Rdeče armade. Samo ob osvobajanju Poljske leta 1944 in 1945 je Sovjetska zveza izgubila 600.000 vojakov.

Okoli 75 do 80 odstotkov nemških sil se je borilo na vzhodni fronti, kjer so se bojevale tudi ključne bitke za Stalingrad,  Kursk in Berlin.

Okoli 75 do 80 odstotkov nemških sil se je borilo na vzhodni fronti, kjer so se bojevale tudi ključne bitke za Stalingrad,  Kursk in Berlin.

Berlin so osvobodile sovjetske enote, pri Kursku pa se je odigrala največja tankovska bitka v drugi svetovni vojni, po kateri se je Nemčija samo še umikala.

Dan D na zahodni fronti je bil res pomemben, toda šele zatem, ko so bile odločilne bitke na vzhodu že izbojevane.

Slabi odnosi med Poljsko in Rusijo pa se bodo očitno še nadaljevali – vse dotlej, dokler bo evroatlantski »zahod« Rusijo še naprej obravnaval zlasti le kot »nasprotnika.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek