REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

To je neumen razlog, zaradi katerega si Elon Musk želi, da bi z jedrskimi izstrelki bombardirali - Mars

To je neumen razlog, zaradi katerega si Elon Musk želi, da bi z jedrskimi izstrelki bombardirali - MarsZ jedrskimi izstrelki nad Mars?

Elon Musk, kontroverzni šef Tesle in lastnik vesoljskega podjetja SpaceX je še vedno prepričan, da bi človeštvo moralo z jedrskimi izstrelki bombardirati površino Marsa.

V zadnjem času je 28 milijonom svojih spremljevalcev na Twitterju celo ponudil nove majice, s katerimi propagira svojo idejo.

To bi po njegovem prepričanju v atmosfero dvignilo dovolj ogljikovega dioksida, ki bi omogočil znosno življenje na rdečem planetu.

Bombardiranje Marsa bi po prepričanju Muska v atmosfero dvignilo dovolj ogljikovega dioksida, ki bi ljudem omogočil znosno življenje na rdečem planetu.

Musk sicer načrtuje tudi kolonizacijo Marsa, njegove najnovejše in precej večje rakete od dosedanjih pa se na kar dveh lokacijah medtem hitro gradijo.

Vse kaže, da Musk zagovarja to svojo nenavadno teorijo že od leta 2015. Vendar pa večina znanstvenikov trdi, da se moti.

Raziskave ameriške vesoljske agencije Nasa sicer kažejo, da bi takšno bombardiranje res sprožilo nekaj ogljikovega dioksida, toda ne dovolj, da bi bil Mars vsaj malo podoben Zemlji.

Spacex / Elon Musk

Študija iz leta 2008 kaže, da na Marsu namreč ni dovolj ogljikovega dioksida.

Trenutno ga je za okoli 6 odstotkov v primerjavi s količino na Zemlji.

Tudi če bi Elon Musk uspešno bombardiral Mars z jedrskimi izstrelki, bi se vsebnost ogljikovega dioksida verjetno dvignila zgolj na sedem odstotkov, kar pa ni dovolj za izboljšanje ozračja na rdečem planetu.

Ni povsem jasno, od kod Musku ideja za »bombardiranje Marsa«.

Zelo verjetno pa je navdušen bralec Kima Stanleya Robinsona, pisca znanstveno-fantastičnih romanov, ki je o tem pisal v svoji trilogiji.

Vendar tega niti Robinson ne verjame več. Številni znanstveniki menijo, da bi trajalo stotine tisoče let, da bi uspeli kolonizirati Mars.

»Toda nekaj je gotovo: probleme Marsa ne moremo rešiti z jedrskim orožjem nič bolje kot zemeljske,« so zapisali v na spletni strani TW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek