REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo moralno dno zakoncev Trump: Melania v rokah držala siroto, katere starše je pokončalo sovraštvo njenega soproga

Novo moralno dno zakoncev Trump: Melania v rokah držala siroto, katere starše je pokončalo sovraštvo njenega soprogaDonald in Melania Trump, ter - sirota. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je kljub odhodu na 10-dnevne »golf-počitnice« znova izbruhnil na svojem priljubljenem Twitterju.

Besen je namreč zaradi kritičnih zapisov medijev o njegovem obisku žrtev pokola v El Pasu. Moti ga predvsem članek o ozadju njegovega obiska, ki je bil objavljen v New York Timesu (NYT).

»Maggie Haberman iz propadajočega New York Timesa je zapisala, da sem bil nezadovoljen zaradi premajhnega števila kamer znotraj bolnišnic v Daytonu & El Pasu, čeprav sem jaz tisti, ki je zahteval, zelo odločno, da ne želim imeti Lažnih Vesti znotraj in sem mojim ljudem dejal, da naj jih NE spustijo noter. Lažno poročanje!« je jezno tvitnil Trump v odzivu na poročanje NYT.

Pri tem so se kritiki obregnili predvsem ob dejstvo, da se je v bolnišnici v El Pasu predsednik ZDA ob slikanju z dvomesečnim dojenčkom, ki je v streljanju ostal brez obeh staršev režal kakor pečen maček, ob tem pa še držal »palec gor«, kakor da bi odobraval tragedijo, ki jo je sicer »formalno« obsodil.

Ob tem pa je dojenčka v rokah pestovala Melania, ki naj bi ji dojenčka, že odpuščenega iz bolnišnice, sorodniki prinesli nazaj v bolnišnico - izrecno zaradi te »foto priložnosti.«

Trump se je režal kakor pečen maček, ob tem pa še držal 'palec gor', kakor da bi odobraval tragedijo, ki jo je sicer 'formalno' obsodil.

V bolnišnico naj bi iz istega razloga vrnili tudi dva že domov odpuščena ranjenca.  

Mnogi takšno ravnanje po dogodku, v katerem je rasistični skrajnež pobil 22 ljudi, ocenjujejo kot povsem neprimerno.

Pri tem je vseh osem ranjenih, ki so bili v bolnišnici, zavrnilo srečanje s predsednikom ZDA in prvo damo - zato sta se potem fotografirala le z osebjem. In tudi zato so morali v bolnišnico celo pripeljali nazaj dva že odpuščena ranjenca in dojenčka brez staršev.

Dojenček je sin Jordana in Andre Anchondo, ki sta umrla, ko sta ga s svojimi telesi poskusila zaščititi.

Na fotografiji s Trumpom je sicer videti še dojenčkov stric Tito Anchondo.

Morilec Patrick Crusius
Strelec v El Pasu je priznal, da je streljal v Latinoameričane in da si želi, da naj jih »pošljejo nazaj« - isto frazo pa intenzivno uporablja tudi Donald Trump.

Predsednik ZDA se je ob tem hvalil, kako velika množica ljudi je v začetku leta v El Pasu prišla na njegovo zborovanje, medtem ko naj bi se na proti-zborovanju »norega« Beta O'Rourka zbralo le 400 ljudi.

Washington Post, CNN in drugi mediji so poročali, da je bil Trump na poti v El Paso jezen na svoje sodelavce, ker v medijih ni bilo dovolj pozitivnih naslovov o njem v zvezi z njegovim odzivom na tragedijo.

Joe Lockhart, ki je bil tiskovni predstavnik Billa Clintona je dejal, da je bil Trumpov video 'odvraten' in da je 'izneveril žrtve.'

Mnogi so bili ob videnem zgroženi in opozarjajo, da to ni primerno, da je povsem brez empatije.

Številni menijo, da bi moral predsednik ZDA prevzeti svoj del odgovornosti zaradi sovraštva do Mehičanov in odkritega rasizma, ki ga že več let intenzivno razširja.

Komentatorji na družabnih omrežjih pa niso prizanesli niti Melanii.

Kmalu po tej fotografiji so Tita Anchonda pričeli vznemirjati tudi preko Facebooka in s telefonskimi klici v avtomobilsko delavnico, v kateri dela.

Ponesrečen javni nastop je bil rezultat prejšnjega postanka v Daytonu, kjer so mediji bolj poročali o politikih, senatorjih, ki se s Trumpom niso želeli srečati, kot pa o tistih žrtvah napada, ki so se.

Kmalu zatem so njegovi svetovalci razdelili fotografije iz bolnišnice Miami Valley v Daytonu.

»Predsednika so znotraj bolnišnice sprejeli kakor rokovsko zvezdo, kar je razvidno iz video posnetka. Vsi so želeli videti svojega velikega predsednika,« je Dan Scavino, predsednikov medijski direktor sporočil prek Twitterja.

Nato so v vnemi popravljanja predsednikove javne podobe objavili še fotografije iz El Pasa.

Donald Trump Vir:Pixsell
Donald Trump razkazuje del svojega »zidu« s katerim želi ustaviti »invazijo« iz smeri Mehike. Mehičane in druge Latinoameričane pogosto opisuje tudi kot kriminalce in posiljevalce. Vir: Pixsell

Toda Ari Fleischer, ki je predsedniku Georgu W. Bushu pomagal pri stikih z žrtvam po 11. septembru, je opozoril, da morajo takšna srečanja biti v interesu žrtev. In da je tu Trump naredil napako.

Bush mlajši je zato podpisoval Sveta pisma sorodnikov žrtev – ne zaradi sebe, pač pa zato, ker so sorodniki menili, da bo to za njih tudi dolga leta pozneje imelo smisel.

Melania drži dojenčka, ki so ga odpeljali od doma, da bi služil kot propagandni vložek za 'foto priložnost' za prav to pošast, katere sovraštvo je ubilo njegove starše.

Predsednik Barack Obama se je na podoben način leta 2012 slikal z žrtvami osnovne šole Sandy Hook z vnukinjo direktorja šole – toda zato, ker so sorodniki dejali, da bi si pokojni direktor Dawn Hochsprung to zagotovo želel.

Joe Lockhart, ki je bil tiskovni predstavnik Billa Clintona tedaj, ko je leta 1999 potoval na srečanje z sorodniki 13 ubitih v streljanju v mestu Columbine v Littletonu v Ohiu je dejal, da je bil Trumpov nastop napačen in da je »izneveril žrtve.«

Video Scavina pa je označil kot »odvratnega«, saj je žrtve s tem Trump izrabil, ker je poskusil prikazati obisk kot dogodek izražanja podpore njemu – Trumpu.

Ne pa žrtvam.

Sandy Hook - strelski pohod

»Če bi jaz samo zapisal, da so ljudje toplo sprejeli našega predsednika, ki ga imajo strašno radi, bi moral svojo pisarno izprazniti še isto popoldan,« je dejal.

Na družbenih omrežjih so bili bolj neposredni.

»To je slika Trumpa, ki se posmehuje, medtem ko Melania drži otroka, ki je postal sirota zaradi streljanja. Dojenčka, ki so ga odpeljali od doma, da bi služil kot propagandni vložek za 'foto priložnost' za prav to pošast, katere sovraštvo je ubilo njegove starše. Potreboval bi 280.000 znakov, da bi lahko opisal, kako besen sem,« je zapisal Greg Pinelo na Twitterju ob tej sliki.

Nekaj podobnega se je spraševal tudi drugi uporabnik svetovnega spleta.

Ni mu namreč bilo jasno, zakaj se Trump »posmehuje« oziroma reži na sliki in kaj se sploh dogaja s temi ljudmi.

Odgovori so bili v stilu, da ima prav in da sta na fotografiji – »psihopata.«

»To je, kakor da bi Cruela de Vill držala v rokah zadnjega psička,« je zapisal Josh Williams ob sliki »naše« Melanie.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek