REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kopališče v Žusterni še vedno zaprto, onesnažena tudi mandrač Molet in otroški bazen

Kopališče v Žusterni še vedno zaprto, onesnažena tudi mandrač Molet in otroški bazenKopališče Žusterna

Koper ima sredi vrhunca poletne turistične sezone zaprto eno od dveh mestnih kopališč. Kopanje v Žusterni še naprej odsvetujejo.

Ker je vzrok za odsvetovano kopanje fekalno onesnaženje, morajo pristojne službe čim prej ugotoviti vzroke onesnaženja v Žusterni.

Kopališče je zato zaprto, poroča Obala plus.

Prvi prejeti rezultati vzorčenj niso bil dobri, kot je ugotovila koprska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Mreža na morju seveda ne more ujeti fekalij s kopnega.

"Prvi parameter escherichia coli je včeraj dvakrat presegel vrednosti prejšnjega dne. Enterokoki pa so izredno visoki, gre dejansko za fekalno onesnaženje," je povedal Milan Krek, ki odsvetuje kopanje na onesnaženem območju.

Agencija RS za okolje (Arso) medtem še naprej odsvetuje kopanje na območju Žusterne. Glede na najnovejše rezultate analiz kakovosti kopalne vode odsvetujejo kopanje v morju na kopališču v Žusterni pri Kopru in na mandraču Molet, so sporočili.

Analiza fekalnih bakterij escherichia coli in intestinalnih enterokokov je pokazala presežne vrednosti. Vzorci, v petek in v soboto vzeti na izlivu kanala v morje, so pokazali presežne vrednosti bakterije escherichia coli.

V petek so meje opozorilne vrednosti presegale petkrat, v soboto so bile na meji.

Kopališče v Kopru, Žusterna

Arso je nato objavil še rezultate v petek vzetih vzorcev za bakterijo intestinalni enterokoki, ki se razvija počasneje kot escherichia coli.

Ti so pokazali na presežne vrednosti v otroškem bazenu kopališča Žusterna in neposredno na izlivu kanala v morje.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je v soboto izvedla dodatno intervencijsko spiranje kanalizacijskega jaška ob meteornem kanalu, ki vodi h kopališču. Za to so uporabili 30 kubičnih metrov vode.

Direktor Alfred Draščič je za RTV SLO dejal, da bodo poskusili ugotoviti, ali je kdo na sistem priključen na črno in nenadzorovano. "Če obstajajo nenadzorovani priključki, pomenijo neki nenadzorovan izliv," opozarja.

Vse torej kaže, da so se kopalci so se kar tri dni kopali - v fekalijah.

Marjetica je prvo težavo, zamašen jašek, zaznala 30. julija in jo takrat tudi sanirala. Kopališče je torej nemoteno delalo tri dni, preden je upravljavec na njem izobesil rdečo zastavo.

Vse torej kaže, da so se kopalci kar tri dni kopali - v fekalijah.

Kopališče Žusterna je sicer kombinacija naravnega in bazenskega kopališča (olimpijskega bazena). 

Za to kopališče se odločajo predvsem mlajši, ki povečini uporabljajo bazen. V zimskem času bazen pokrijejo z balonom, kar omogoča kopanje tudi v tem letnem času.Ob vrhuncu sezone se marsikdo ustavi ob cesti na velikem parkirišču in obišče kopališče.

V neposredni bližini je Aquapark hotel Žusterna s preko 3.000 m2 vodnih površin.

Nekaj kilometrov vstran pa se nahaja tudi mestno kopališče Koper, ki je edino kopališče v mestu, zato v vročih poletnih dneh pritegne mnogo domačinov. To kopališče pa naj ne bi bilo onesnaženo. To je razvidno tudi iz interaktivne mape Arso, ki izvaja monitoring vseh kopališč, in kaže, da naj bi bilo kopanje na mestnem kopališču v Kopru varno. 

Kopališče Žusterna in mestno kopališče Koper
Tokovi vodo odnašajo proti Kopru. Je kopališče v Kopru ljub temu varno za kopanje?

Vendar je vprašljivo, ali je kopanje tudi tu res povsem varno, glede na majhno oddaljenost od onesnaženega dela obale in dejstvo, da so podatki monitoringa z dne 10.julija, opozorilo ARSO glede žusterne pa z dne 5. avgusta.

Ob tem tokovi vodo odnašajo iz juga v smeri severa. 

Na interaktivni karti ni podatka, da gre za sveže podatke, do izliva fekalij v Žusterni pa je prišlo najverjetnej konec julija. na interaktivnem zemljevidu Arso tudi ni podatka o času monitoringa kopališč.

Na Arso smo glede tega poslali tudi dodatna vprašanja.  

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek