REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uspešen drugi poskus: Franky Zapata z revolucionarno letečo desko preletel Rokavski preliv

Uspešen drugi poskus: Franky Zapata z revolucionarno letečo desko preletel Rokavski prelivFranky Zapata, leteča deska, prelet Rokavskega preliva

Francoskemu izumitelju se je v drugo posrečilo doseči cilj – na "leteči deski" preleteti Rokavski preliv.

Ker je imela njegova leteča deska samo za okoli 10 minut kerozina, pot od Francije do Britanije po zraku pa traja preko 20 minut (pri hitrosti okoli 140 kilometrov na uro), se je moral na polovici ustaviti, da si dotoči gorivo.

V ta namen so ga sredi preliva čakali prijatelji z ladjo in gorivom. Prvič se mu ta manever ni posrečil, saj je ob pristajanju na ladjo, zaradi valov, zgrešil pristajalno ploščad samo za nekaj centimetrov. Tokrat je imel več sreče, poroča Guaradian.

Nič ga ni ustavilo. Niti to, da je ob preizkušanju naprave v rotorju turbine izgubil dva prsta ...

Štiridesetletni izumitelj, ki je ob preizkušanju naprave v rotorju turbine izgubil tudi dva prsta – ne da bi ga to ustavilo – je iz mesta Sangatte v severovzhodu Francije poletel ob 6 uri in 17 minut zjutraj. Potovanje do mesta St. Margaret’s Bay v Doverju je trajalo 20 minut.

Leteča deska - Franky Zapata

Pri tem je letel s hitrostjo okoli 140 kilometrov na uro in to okoli 15 – 20 metrov nad vodo. Gorivo je imel v nahrbtniku.

Za nekaj več kot 35 kilometrov zračne razdalje je potreboval okoli 25 minut. Novinarjem, ki so ga pričakali v Dovru, je dejal, da je "res užival" v zadnjih petih do šestih kilometrih leta.

Napravo smo izdelali pred tremi leti, zdaj pa smo prečkali Rokavski preliv, noro.

"Če je to zgodovinski dogodek ali ne, ne morem reči jaz, to bo pokazal čas," je dejal in dodal: "Napravo smo izdelali pred tremi leti, zdaj pa smo prečkali Rokavski preliv, noro."

Na poti so ga spremljali trije helikopterji.

Deska lahko doseže hitrosti do 190 kilometrov na uro, sam pa je pred poletom načrtoval, da bi dosegel povprečno hitrost 140 kilometrov na uro.

Prvič je s svojo desko navdušil množice že 14. julija, na dan francoskega nacionalnega praznika, ko je po zraku letel pred francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Francoska vojska pa je decembru Zapati in njegovemu podjetju Z-AIR dala za raziskovanje uporabe »letečih desk« posebno donacijo v višini 1,3 milijona evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek