REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vročinski val znova nad vso Evropo, na Nizozemskem posipajo celo sol, da bi ohladili asfalt

Vročinski val znova nad vso Evropo, na Nizozemskem posipajo celo sol, da bi ohladili asfaltVročina - Pariz, avgust 2018 Vir:Pixell

Te dni bomo znova priča vročinskim rekordom po vsej Evropi.

Pravzaprav vso Evropo v teh dneh zajema nov vročinski val, vročina se bo stopnjevala tudi pri nas.

Po nižinah zahodne in osrednje Slovenije bodo temperature do petka dosegale do 35 stopinj.

Belgija in Nemčija sta že zabeležili vročinske rekorde, medtem ko so na Nizozemskem doživeli najtoplejši dan v 75 letih.

Na Nizozemskem izvajajo še nekaj nenavadnega – po cestah posipajo sol, kar sicer počnejo predvsem pozimi. Toda tokrat zato, da bi ohladili asfalt, ki se »kuha« v vročini.

Pariz in druga mesta bodo te dni doživela temperaturne skoke nad 40 stopinj, enako vroče bo tudi v Nemčiji, Belgiji, v Luksemburgu in Švici.

Kot poroča CBC bodo še posebej v Franciji temperature kar 15 stopinj nad »normalnimi«.

V okolici Pariza bi lahko temperature dosegle tudi 41 ali 42 stopinj Celzija. Prejšnji mesec so se dvignile celo do 46 stopinj.

Na Nizozemskem je že bilo najbolj toplo v zadnjih 75 letih, ker se je v mestu Edinhoven živo srebro povzpelo na 39,3 Celzija.

Belgija je zabeležila najvišje temperature, od kar jih v tej državi merijo, to pa je leto 1833.

Temperatura, vročina, vročinski val

Še posebej v Franciji oblasti opozarjajo ljudi na nevarnost, ki sicer mnogim ni očitna.

Tudi zato je leta 2003 v velikem vročinskem valu v Franciji umrlo 15.000 ljudi. Javni servisi, televizije in radijske postaje tokrat bolj intenzivno opozarjajo ljudi, da naj ostanejo v senci.

Na Nizozemskem izvajajo še nekaj nenavadnega – po cestah posipajo sol, kar sicer počnejo predvsem pozimi. Toda tokrat zato, da bi ohladili asfalt, ki se »kuha« v vročini.

In tudi ko bo konec vročin ne bo konec nevarnosti. Visoke vročine namreč pogosto s seboj prinesejo nevihte in hude nalive …

Po prvem vročinskem valu letos je sicer sledila kratkotrajnejša ohladitev, toda kot so napovedali vremenoslovci se je toplo vreme znova vrnilo tudi nad Slovenijo.

Vročina bo popustila ob koncu tedna, napoveduje Agencija za okolje, vendar se bo nato znova vrnila.

Tudi noči ne bodo tako sveže, kot so bile zadnje dni. Vročina bo popustila ob koncu tedna, napoveduje Agencija za okolje (Arso), vendar se bo nato znova vrnila.

Iz Afrike v Francijo, Španijo in osrednjo Evropo doteka zelo vroč zrak. Vročina bo v Sloveniji izrazita v zahodni polovici Slovenije, na vzhodu pa bo hladneje, tam bodo najvišje temperature dosegale do 33 stopinj.

Ob koncu tedna pa bo vročina nekoliko popustila, padavine bodo znova verjetnejše. Na Arsu dodajajo, da se bo vročina prihodnji teden nato znova vrnila.

Vročina - Pariz, avgust 2018 Vir:Pixell

V Franciji in Španiji se bo sicer ta teden segrelo tudi preko 40 stopinj. Nadpovprečno toplo bo tudi v Skandinaviji. V vzhodni Evropi bo vreme krojilo obsežno višinsko jedro hladnega zraka in tako bo daleč proti jugu, vse do severne Grčije in Turčije pritekal za ta čas razmeroma hladen zrak, so zapisali na Arsu.

Zato se je tudi večina rek v Sloveniji že segrela nad 18 stopinj, najtoplejše celo nad 24 stopinj. Blejsko jezero se čez dan ogreje na 24 stopinj, Bohinjsko pa na 22 stopinj. Morje v Kopru ima 27 stopinj. V prihodnjih dneh bo temperatura rek, jezer in morja še nekoliko višja.

Večina rek se je v Sloveniji že segrela nad 18 stopinj, najtoplejše celo nad 24 stopinj. Blejsko jezero se čez dan ogreje na 24 stopinj, Bohinjsko pa na 22 stopinj.

Vremenoslovci po preteku dobre polovice meteorološkega poletja ocenjujejo, da bo letošnje poletje skoraj zanesljivo med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih.

Poletja 2003, ki je bilo daleč najtoplejše doslej, pa po vsej verjetnosti ne bomo presegli.

Možnost za to je po oceni Agenciji RS za okolje zaenkrat okoli triodstotna.

Je pa zato letošnji junij za okoli štiri stopinje Celzija odstopal od dolgoletnega povprečja in je bil praktično izenačen z rekordno toplim junijem 2003.

Za julij glede na dosedanje meritve in vremensko napoved do konca meseca predvidevajo, da bo na državni ravni okoli 1,4 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem, v temperaturnem smislu pa ne bo izjemen in bo znatno manj vroč kot v letih v letih 2006 in 2015.

Temperaturni odklon okoli 1,5 stopinje Celzija glede na obdobje 1981-2010 pričakujejo tudi za avgust. Ob tem opozarjajo, da se je avgusta od 70. let prejšnjega stoletja temperatura dvignila za okoli 2,5 stopinje Celzija. Najtoplejših 13 avgustov v obdobju 1961-2018 pa najdemo - kar ni presenetljivo - po letu 1991.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek