REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iran tanker zasegel s pomočjo komandosov s helikopterji, britanska vojaška ladja tankerju želela, a ni mogla pomagati

Iran tanker zasegel s pomočjo komandosov s helikopterji, britanska vojaška ladja tankerju želela, a ni mogla pomagatiStena Bulk, tanker Vir:Gcaptain

Iran je po zasegu britanskega tankerja Stana Impero objavi video posnetek, ki prikazuje, kako so iranski komandosi izvedli izkrcanje na krov tankerja med plovbo.

Prav tako so pojasnili, da so britanske vojaške ladje v bližini poskusile preprečiti akcijo iranske revolucionarne garde (IRCG), da so se pri tem »vmešavale in upirale«, vendar jim ni uspelo preprečiti zasega britanske ladje.

Britanske vojaške ladje naj bi ravnale arogantno, provokativno in grozeče.

Pri tem naj bi britanske ladje ravnale »arogantno, provokativno in grozeče.«

V simboličnem pomenu gre očitno za »povračilno potezo«, kajti tudi britanski komandosi so na podoben način, iz helikopterjev, pred Gibraltarjem zasegli iranski tanker.

Grace 1 je sicer iranski tanker, ki so ga v začetku meseca zasegli Britanci pri Gibraltarju, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji. Po današnjih navedbah Hunta bodo lahko Grace 1 izpustili, če bo Teheran dokazal, da tovor ne bo šel v Sirijo.

Prav to je verjeten  razlog sedanjega zasega britanskega tankerja.

Iranski zunanji minister Javad (Džavad) Zarif. V Iranu mu očitajo, da je preveč verjel v to, da bodo ZDA držale besedo. 

V Iranu vztrajajo, da je britanski tanker v Hormuški ožini zadel ribiško ladjo in se ni želel ustaviti, pač pa je ignoriral klic na pomoč ribičev, ugasnil svoje transponderje, ki kažejo njegov položaj in ignoriral signale, da pluje »nevarno.«

V Iranu so pokazali, da ima plenjenje tankerjev lahko tudi drugo stran in slabe posledice za tistega, ki prične s takšno prakso.

Ne bi pa bilo seveda nič nenavadnega, če bi bili »ribiči« tudi tesno povezani z iransko oblastjo. To taktiko s pridom uporablja tudi Kitajska.

Kakorkoli že, v Iranu so pokazali, da ima plenjenje tankerjev lahko tudi drugo stran in slabe posledice za tistega, ki prične s takšno prakso.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je sicer opozoril Iran, da se podaja na "nevarno pot nezakonitega in destabilizirajočega vedenja".

K izpustitvi britanskega tankerja sta Teheran danes pozvali tudi Nemčija in Francija, enako tudi države zajetih mornarjev. Iran pa ponavlja, da so njihova dejanja v skladu z mednarodnim pomorskim pravom.

Sporazum z Iranom in nasprotovanje Izraela
Pravi razlog problemov: pritisk Izraela in odstop ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom, ki ga je Iran spoštoval. 

»Za razliko od piratstva v Gibraltarski ožini so naša dejanja v Perzijskem zalivu v skladu z mednarodnimi pomorskimi pravili,« pa je medtem tvitnil iranski zunanji minister Javad Zarif.

Za razliko od piratstva v Gibraltarski ožini so naša dejanja v Perzijskem zalivu v skladu z mednarodnimi pomorskimi pravili

»Kot sem povedal v New Yorku, je Iran tisti, ki si prizadeva za varnost Perzijskega zaliva in Hormuške ožine. Velika Britanija mora nehati biti orodje v rokah ekonomskega terorizma ZDA," je dodal.

Zunanje ministrstvo v Londonu je danes poklicano na zagovor iranskega veleposlanika, za popoldne pa je povedano novo srečanje posebnega odbora britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.

Ta se je na nujni seji sestal že v petek zvečer.

Oboroženi iranski vojaki so se v petek vkrcali tudi na tanker MV Mesdar, ki je v lasti britanskega podjetja Norbulk Shipping, a pluje pod liberijsko zastavo. Ladja je kasneje lahko nadaljevala svojo plovbo.

Vlada je britanskim ladjam svetovala, naj se nekaj časa izogibajo Hormuški ožini. To je ena od najpomembnejših svetovnih pomorskih poti, saj skozi njo potuje skoraj tretjina vse svetovne nafte.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek