REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ključavnica zaradi nespoštovanja islama: policija zaprla 547 restavracij in kavarn

Ključavnica zaradi nespoštovanja islama: policija zaprla 547 restavracij in kavarnVsakdanjik v Teheranu, vir: Twitter
Nespoštovanje »islamskih načel«: »nekonvencionalno oglaševanje v kibernetskem prostoru«, predvajanje prepovedane glasbe (pretihotapljene z Zahoda) in razvrat.

Iranska policija je zaprla 547 restavracij in kavarn v Teheranu, ker niso spoštovali »islamskih načel«.

V tovrstni policijski raciji je bilo aretiranih 11 ljudi, je potrdil šef policije Hossein Rahimi.

Iranska tiskovna agencija FARS je nato poročala, da je ta akcija trajala 10 dni, piše britanski Guardian.

Razvrat v Teheranu

Guardian opozarja, da se kot nespoštovanje »islamskih načel« šteje tudi »nekonvencionalno oglaševanje v kibernetskem prostoru«, predvajanje prepovedane glasbe (ki je pretihotapljena z Zahoda) in razvrat.

Predsednik teheranskega sodišča, ki se ukvarja s »kulturnim kriminalom in socialno in moralno korupcijo«, je pozval someščane iz Teherana, da naj prijavljajo primere nemoralnega vedenja s pošiljanjem SMS-sporočil.

»Ljudje bi radi prijavili kršitveh teh načel, vendar ne vedo, kako naj to storijo. Odločili smo se, da bomo pospešili reševanje primerov javnih nemoralnih dejanj,« je zabičal sodnik Mohammad Mehdi Hajmohammadi v izjavi za lokalni Mizan Online.

Džavljani lahko prijavijo tako posameznice, ki si upajo v avtomobilu sneti hidžab,tradicionalno pokrivalo za glavo, ki ga nosijo muslimanske ženske kot tiste osebe, ki organizirajo skupne plese za moške in ženske, ali pa naložijo »nemoralno vsebino« na socialnih omrežjih, predvsem na Instagramu.

Ker je mladenič 'nepravilno' prosil za roko svoje izvoljenke v nekem tržnem centru, sta oba končala za rešetkami.

Tako sta na primer potem, ko je v »nasprotju z običaji islama« mladenič prosil za roko svoje izvoljenke v nekem tržnem centru v mestu Arak, oba končala za rešetkami, so marca letos poročali uporabniki Twitterja.

V skladu z islamskim kodeksom oblačenja namreč ženske lahko v javnosti kažejo le svoj obraz, roke in stopala, ob tem jim je dovoljeno nositi oblačila le nevpadljivih barv.

Pred sedmimi leti je vlada celo naložila lastnikom kavarn, da namestijo kamere, za lažje spremljanje vedenja gostov, vendar so se nekateri lastniki raje odločili, da namesto tega – zaprejo svoje lokale …

Iran se je pred štirimi leti sicer lotil ukrepov za spodbujanje žensk, da bi se bolj ukvarjale s športom.

Kako pa to izgleda v praksi, si lahko ogledate v video posnetku, spodaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek