REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preobrat: ameriško obrambno ministrstvo končno potrdilo, da res proučuje »neznane leteče predmete«

Preobrat: ameriško obrambno ministrstvo končno potrdilo, da res proučuje »neznane leteče predmete«NLP - Google Maps. Vir: NZ Times

Po poročanju NZ Heralda je NY Post dobil odgovor ameriškega obrambnega ministrstva, v katerem potrjujejo, da še obstaja tajni državni program proučevanja neznanih letečih predmetov oziroma NLP-jev.

Gre za »program identifikacije naprednih zračno-vesoljskih nevarnosti« (Advanced Aerospace Threat Identification Programme - AATIP), v okviru katerega izvajajo raziskave neidentificiranih »zračnih fenomenov.«

Kot piše v odgovoru, navkljub ustavitvi programa leta 2012 Pentagon še naprej proučuje primere opažanja neznanih letečih objektov.

Nick Pope, ki je tajno preiskoval NLP-je za britansko vlado v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je novico označil za pravo 'bombo'.

»Obrambno ministrstvo se zmeraj trudi pozitivno identificirati vsa letala v našem operacijskem okolju in določiti sposobnost tujih sil, ki bi lahko predstavljale nevarnost za domovino,« so zapisali v svojem odgovoru.

Dodali so, da bodo še naprej »preiskovali, v okviru normalnih postopkov, poročila o neidentificiranih letalih, na katere naletijo ameriški vojaški piloti, da bi zagotovili obrambo države in zaščito zoper strateško presenečenje nasprotnikov naše države.«

O obstoju programa, ki se je začel leta 2007 je obširno poročal tudi NY Times. Program je bil z zgolj 22 milijoni zelo dobro »skrit« v ameriškem obrambnem proračunu, ki presega tudi 600 milijard dolarjev. Točno tako, kot je obrambno ministrstvo želelo.

Da je »resnica nekje tam zunaj«, opozarja tudi ameriški senator Harry Reid.

Nick Pope, ki je tajno preiskoval NLP-je za britansko vlado v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je novico označil za pravo »bombo.«

»Prejšnja uradna sporočila so bila dvoumna in so dopuščala možnost, da se v okviru AATIP ukvarjajo predvsem z grožnjami letal naslednje generacije, izstrelki in droni, kot so trdili skeptiki. To novo sporočilo pa jasno kaže, da se res ukvarjajo s tem, kar javnost označuje z kratico NLP. Sporočilo pa kaže tudi na britanski vpliv, kajti besedno zvezo 'neidentificirani zračni fenomeni' (UAP) smo uporabljali v našem ministrstvu za obrambo, zato, da bi te pojave ločili od v javnosti popularnejše oznake NLP (UFO),« opozarja britanski strokovnjak za neznane leteče predmete.

Ameriško obrambno ministrstvo je vendarle potrdilo, da proučuje obstoj »neznanih letečih predmetov« (NLP-UFO) oziroma »neidentificiranih zračnih fenomenov (UAP).«

Obstoj programa AATIP so sicer prvič potrdili leta 2017, pet let zatem, ko se je uradno končal. Razkrit je bil skupaj s 33 sekund dolgim video posnetkom, ki je razkrival, kako dva mornariška lovca pred obalo San Diega leta 2004 neuspešno lovita neznani leteči predmet.

Gre samo za enega od številnih podobnih primerov. Neznane leteče predmete so opazili marsikje po svetu. Lovili so jih tudi lovci jugoslovanskih nadzvočnih letal, odkrili pa so ji celo na posnetkih kamer programa Google Maps.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek