REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezakonito ali nujno? Šest evropskih držav znova podaljšuje nadzor na svojih mejah

Nezakonito ali nujno? Šest evropskih držav znova podaljšuje nadzor na svojih mejahMejni prehod Brenner

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015.

Istih šest evropskih držav pa je z današnjim dnem obnovilo nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev.

Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo.

Po predlogu Evropskega parlamenta naj bi začetno obdobje nadzora moralo biti omejeno na dva meseca (in ne šest!).

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo.

Vendar Avstrija vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko.

Vendar pa je že lani Evropski parlament predlagal tudi nekatere spremembe Schengenskega pravilnika. Po predlogu EP naj bi bil notranji nadzor v schengenskem območju omejen na največ eno leto (in ne dve), začetno obdobje nadzora pa bi moralo biti omejeno na dva meseca (in ne šest).

Slovenski državni organi praviloma, zanimivo, ne izpostavljajo nezakonitosti ravnanja šestih držav, med njimi tudi slovenske sosede - Avstrije.

Pri tem bi morala Evropska komisija ob vsakem podaljšanju podati mnenje, al je podaljšanje v skladu s pravnimi zahtevami ali ne, potrjevati pa bi jo moral svet ministrov EU. V prihodnje naj bi bil glede tega vprašanja bolj vključen tudi Evropski parlament.

Ta odločitev je bila sprejeta s 319 glasovi za in 241 proti, ob 78 vzdržanih.

Poročevalka o tej zadevi, evropska poslanka Tanja Fajon je ob sprejemu teh sprememb v Evropskem parlamentu dejala, da je "Schengen eden od največjih uspehov EU", da pa je sedaj izpostavljen "resnim tveganjem" zaradi nezakonitih nadzorov na notranjih mejah s strani šestih držav, ki trajajo že več kot tri leta, kljub temu, da je najdaljše obdobje nadzorov dve leti.

"To dokazuje, kako dvoumna so sedanja pravila in kako jih države zlorabljajo in zlonamerno interpretirajo. Če hočemo rešiti Schengen, potem moramo to ustaviti in vzpostaviti jasna pravila," je poudarila poslanka EP.

Slovenija vztrajno protestira zoper takšno podaljševanje razveljavitve Schengenskih pravil, vendar državni organi praviloma, zanimivo, ne izpostavljajo nezakonitosti ravnanja šestih držav, med njimi tudi slovenske sosede - Avstrije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek