REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

72-letni Trump o 76-letnemu protikandidatu: »Mlad sem in živahen … Zlahka ga bom premagal!«

72-letni Trump o 76-letnemu protikandidatu: »Mlad sem in živahen … Zlahka ga bom premagal!«Mlad in živahen ...

Predsednik ZDA Donald Trump je poudaril, da se v starosti 72 let počuti »mladega in živahnega«, zato meni, da bo z lahkoto premegal 76-letnega Joeja Bidna, ki je konec tedna presenetil z napovedjo, da se bo kandidiral na prihajajočih predsedniških volitvah, ki bodo leta 2020.

Na novinarski konferenci v Beli hiši so Trumpa med ostalim vprašali, kaj meni, koliko let bi moral imeti predsednik ZDA, da bi ga obravnavali kot prestarega za to funkcijo, poroča agencija Associated Press.

Na presenečenje navzočih, je Trump odgovoril kot iz topa: »Tako sem mlad. Ne morem verjeti ... Tako sem mlad, živahen človek«.

Nekateri so ob tem spomnili, da je večkrat obljubil, da bo razkril svoje podatke o davkih, nato pa so zvezni uradniki prekršili zakone, da bi ga zaščitili.

Potem se je nasmehnil in pristavil, da ni prepričan za predsedniškega kandidata demokratov Bidna, ki je drugi najstarejši kandidat na predsedniški tekmi za Bernijem Sandersom, ki je star 77 let.

»Gledam Joeja. Ne vem zanj,« je hudomušno sklenil Trump in nato resno dodal, da nikoli ne bo rekel, da je nekdo prestar za predsednika.

Biden kljub svojim častitljivim letom uživa največ podpore med Američani, ki se želijo na volitvah prihodnje leto znebiti republikanca Donalda Trumpa.

Nekdanji podpredsednik ZDA v času mandata Baracka Obame, Joe Biden, se tokrat že tretjič v svoji polstoletni politični karieri podaja v predsedniško tekmo. Velja za favorita med demokrati in mu je uspelo le en dan potem, ko je naznanil, da vstopa v boj, ki bo sicer dolg, ker bodo prve strankarske volitve šele februarja – zbrati rekordno vsoto v višini 6,3 milijona dolarjev (okoli 5,7 milijona evrov) za svojo predsedniško kampanjo. To je več, kot je v istem času uspelo zbrati kateremu koli od 20 protikandidatov.

Zbrana vsota potrjuje ugotovitve anket, ki kažejo, da Biden kljub svojim častitljivim letom uživa največ podpore med Američani, ki se želijo na volitvah prihodnje leto znebiti republikanca Donalda Trumpa.

Biden je še pred napovedjo kandidature v vseh anketah vodil.

Če bi dobil nominacijo demokratske stranke in premagal tudi republikanskega tekmeca na splošnih volitvah novembra 2020, bi postal najstarejši predsednik ZDA ob prevzemu položaja.

Biden se prizadeva volivcem predstaviti kot kandidat, ki ima največ možnosti, da spodnese Donalda Trumpa iz Bele hiše.

To je bilo razločno že iz napovedi njegove kandidature. V tri in pol minutnem videu se je osredotočil izključno na aktualnega predsednika, ki ga je označil za šarlatana in demagoga.

»Borimo se za dušo nacije. Ne morem stati ob strani in gledati, kako bo Donald Trump za vedno korenito spremenil njen značaj, če mu omogočimo biti osem let v Beli hiši,« je opozoril volivce Biden.

Dejal je, da zaradi Trumpa propadajo temeljne vrednote nacije, svoj vstop v kampanjo pa zaokrožil z besedami: »Borimo se za dušo nacije. Ne morem stati ob strani in gledati, kako bo Donald Trump za vedno korenito spremenil njen značaj, če mu omogočimo biti osem let v Beli hiši.«

»Temeljne vrednote te nacije, naš položaj v svetu, naša demokracija, vse, kar je Ameriko naredilo za Ameriko, je postavljeno pod vprašaj … Zato danes objavljam svojo kandidaturo za predsednika Združenih držav,« je naznanil Biden.

Seveda se je na socialnih omrežjih neutrudljivi Trump prek Twitterja odzval bliskovito. In Bidna že iz prve napadel z žaljivkami, ko mu je nalepil naziv »Zaspani Joe«.

»Dobrodošel v dirko, zaspani Joe. Upam le, da imaš dovolj inteligence – o čemer obstajajo dolgotrajni dvomi – za uspešno predvolilno kampanjo. Kampanja bo umazana – soočal se boš z ljudmi, ki imajo resnično neke zelo bolne in dementne ideje. Če pa ti uspe, se vidiva na startu!«, je tvitnil Donald Trump.

Bidnovo kandidaturo so nato nekateri uporabniki socialnih omrežjih poskusili zatreti v kali s spominjanjem na nedavne govorice o domnevnem Bidnovem »neprimernem vedenju« do žensk. Govorice so sprožile Bidnove dolgoletne navade, da objema in poljublja neznane ženske na predvolilnih srečanjih.

Nekatere so pred kratkim javnosti sporočile, da se jim to zdi neprimerno. Čeprav je Biden vsa omenjena namigovanja odločno zavrnil, se je tudi opravičil.

Tako Trumpovim privržencem ni uspelo Bidna spodnesti že takoj na začetku, še posebej zato, ker ima Trump za seboj celo kopico škandalov in v vsakem oziru bogato »kariero« seksualnega predatorja.

Očitno je, da Trump ni pričakoval, da se bo Joe Biden pri svoji starosti podal v bitko za Belo hišo.

Tako je pred časom Trump celo dejal, da Bidna sploh nima za politično nevarnega, ker da je nevaren le sam sebi (nekdanji podpredsednik je znan predvsem po besednih spodrsljajih).

Biden si je pozen vstop v kampanjo v primerjavi s tekmeci lahko privoščil, ker je v javnosti najbolj prepoznaven med vsemi demokratskimi kandidati.

V politiki je že petdeset let: začel je v mestnem svetu okrožja New Castle v Delawaru leta 1970, na kar je bil dve leti kasneje že izvoljen v zvezni senat kot eden najmlajših v zgodovini in tam ostal 36 let, dokler ni leta 2009 postal podpredsednik pod Barackom Obamo.

Za predsednika kandidira tretjič po letu 1988, ko je veljal za enega favoritov za predsedniško nominacijo stranke, vendar ga je premagal Michael Dukakis, ki je nato izgubil proti Georgeu Bushu.

Biden je poskusil znova leta 2008, vendar je bil proti Baracku Obami in Hillary Clinton nemočen ...

Toda Obama ga je kasneje vendarle izbral za podpredsednika.

Najbolj logična bi bila njegova kandidatura leta 2016 s položaja podpredsednika, a se je odločil drugače, kot je dejal, tudi zaradi čustvene izčrpanosti po smrti sina Beauja.

Bidnovo življenje so tudi sicer zaznale tragedije, prvo osebno tragedijo je doživel že leta 1972 tik po prvi izvolitvi v senat, ko sta v prometni nesreči umrli soproga Neil in enoletna hči Naomi.

Politično gledano, kot sin prodajalca avtomobilov, Biden tradicionalno simpatizira z delavskim razredom, vendar v tokratni »četici« demokratskih tekmecev velja za sredinskega kandidata. Nevarnost zanj lahko predstavlja pretirana samozavest, ki pogosto spremlja favorite, kar je spodneslo na primer Clintonovo, tako leta 2008 kot tudi v boju za predsedniški položaj leta 2016.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek