REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kristjani praznujejo svoj največji praznik

Kristjani praznujejo svoj največji praznikProcesija pred Notre Dame

Pred 1986 leti so Rimljani križali Jezusa Kristusa. Da se je to res zgodilo, je sprejeto tudi kot zgodovinsko dejstvo. S tem in s svojimi nauki se je Kristus, ki so ga pred tem zavrnili tudi njegovi bratje, zapisal v svetovno zgodovino.

Vse zatem je pogosto stvar debat še danes. Toda kristjani verjamejo, da je dva dni zatem Kristus vstal od mrtvih.

Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Kristjani se zato na svoj največji praznik, veliko noč, spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih, ki ga naznanjajo jutranje vstajenjske maše. Te maše so vrhunec velikonočnega praznovanja.

Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Vstajenske procesije in maše zato potekajo tudi po Sloveniji.

Množico vernikov pa je v Vatikanu nagovoril tudi papež Frančišek, ki je na Trgu svetega Petra, tako kot je to v navadi vsako leto, vodil velikonočno mašo in podeli tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno izreče v številnih jezikih, tudi slovenščini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek