REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Indija bo namenila skoraj milijardo rupij za zmanjšanje onesnaženja zraka

Indija bo namenila skoraj milijardo rupij za zmanjšanje onesnaženja zraka

Indijska vlada je predlagala program investicij v vrednosti 885 milijard rupij (10,98 milijard evrov) za zmanjšanje onesnaženja zraka.

Investicije bodo prvenstveno namenjene elektrarnam za vgradnjo čistilnih naprav ter za razvoj infrastrukture za električna vozila.

Velika večina denarja (835 milijard rupij) bo namenjene elektrarnam za nakup čistilnih naprav za odstranjevanje žvepla iz izpustov.

Velika večina denarja (835 milijard rupij) bo namenjene elektrarnam za nakup čistilnih naprav za odstranjevanje žvepla iz izpustov. Manjši del bo namenjen razvoju podporne infrastrukture za električna vozila v 70 indijskih mestih, pri čemer naj bi se program končal leta 2025.

Indijsko energetsko ministrstvo je s tem predlogom dopolnilo že obstoječi predlog, ki namerava ceno vgradnje čistilnih naprav prevaliti na pleča uporabnikov.

Združenje energetskih proizvajalcev je že več kot dve leti lobiralo za uvedbo teh investicij, kar je indijska vlada dokončno storila. S tem vlada hoče tudi olajšati pritisk na energetski sektor, ki se v zadnjem času sooča s finančnimi obremenitvami, primarno zaradi zmanjšanja posojil s strani državnih posojilodajalcev oz. potrebe po rekonstrukciji podjetij.

Decembra 2017 je Indija podaljšala rok, v katerem morajo elektrarne zagotoviti ustreznost svojega delovanja glede emisij trdih delcev in škodljivih snovi v ozračje. Glavni namen zakona iz leta 2015 je bilo tako zmanjšanje števila pljučnih bolezni, kislega dežja in smoga, ki negativno vplivajo na življenje v indijskih mestih. Novi rok za doseganje standardov je tako leto 2024.

Večino elektrarn v Indiji je še vedno termoelektrarn, ki uporabljajo premog in druga trda goriva, ter skupaj ustvarjajo 80 odstotkov industrijskih izpustov v ozračje, še posebej glede žveplovih in vodikovih oksidov.

Hkrati pa bi z uporabo električnih vozil še dodatno izboljšali to ekološko nevarnost; že sedaj indijska vlada spodbuja uporabo električnih vozil, pri čemer imajo načrt, da bi do leta 2030 avtomobilska industrija proizvajala izključno električna vozila, še poroča Reuters.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek