REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peking zmaguje? Kljub sankcijam vse bolj narašča presežek Kitajske v trgovini z ZDA

Peking zmaguje? Kljub sankcijam vse bolj narašča presežek Kitajske v trgovini z ZDATrump in Xi, vir: MarketWatch

Kitajski presežek v primerjavi z ZDA se je povečal za 17,2 odstotka, na 323,32 milijarde dolarjev, kljub dejstvu, da so Združene države sprožile trgovinsko vojno s Kitajsko.

Največji upad uvoza od leta 2016.

V letu 2017, preden so se začele trgovinske sankcije ZDA, ki so jim sledili kitajski povračilni ukrepi, je presežek znašal 275,8 milijarde dolarjev. Ta presežek v trgovini je posledica rasti kitajskega izvoza v ZDA v letu 2018 za 11 odstotkov in stagnacije uvoza.

Velik kitajski trgovinski presežek z Združenimi državami vznemirja Washington, ki od Pekinga zahteva, da sprejme ukrepe za njegovo zmanjšanje.

Lani so ZDA uvedle uvozne dajatve na stotine milijard dolarjev vrednega kitajskega blaga in grozile z dodatnimi ukrepi, če Peking ne bo spremenil svoje prakse glede industrijskih subvencij in intelektualne lastnine, Kitajska pa se je odzvala s svojimi protiukrepi.

Hkrati je kitajski izvoz decembra 2018 zabeležil največji padec v zadnjih dveh letih, uvoz pa se je prav tako nepričakovano zmanjšal, kar kaže na nadaljnje slabljenje drugega največjega svetovnega gospodarstva, opozarjajo strokovnjaki na gospodarskih portalih.

Izvoz se je nepričakovano znižal za 4,4 odstotka glede na isti mesec leto dni prej, ob tem pa se je povpraševanje zmanjšalo na večini kitajskih glavnih izvoznih trgov. Zaznano je tudi nepričakovano zmanjšanje uvoza za 7,6 odstotka, najvišje od leta 2016.

Capital Economics piše, da je upad kitajskega izvoza posledica učinka ameriških carin. Uvoz se je močno zmanjšal tudi zaradi manjšega domačega povpraševanja. Slabše domače povpraševanje na Kitajskem se že čuti tudi zunaj kitajskih meja. Prodaja različnih izdelkov se je močno upočasnila, od mobilnih telefonov do avtomobilov.

Upočasnjena prodaja tudi na drugih svetovnih trgih

Vendar je bil kljub temu leta 2018 skupni izvoz Kitajske višji za 9,9 odstotka, kar je najhitrejša stopnja rasti izvoza v zadnjih sedmih letih, in se je povzpela na 2,480 milijarde dolarjev.

Hkrati se je uvoz povečal za 15,8 odstotka, tako da je presežek v menjavi s svetom dosegel 351,8 milijarde dolarjev.

Po drugi strani, portal The Conversation trdi, da v ameriško-kitajski trgovinski vojni ne bo zmagovalcev, zato je skrajni čas, da Kitajska in ZDA rešita svoja nesoglasja v trgovinskem sporu.

V videoposnetku (spodaj) pa si lahko pogledate izjavo harvardsekag profesorja ekonomije za Fox Business, da je Trumpova trgovinska vojna s Kitajsko veliko večja grožnja ameriškemu gospodarstvu kot aktualna delna blokada vlade ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek