REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sikorsky in Boeing razkrila skupni dvo-rotorni zrakoplov SB>1 Defiant

Sikorsky in Boeing razkrila skupni dvo-rotorni zrakoplov SB>1 Defiantvir: Youtube

V zadnjih dneh lanskega decembra sta podjetji Sikorsky in Boeing razkrila prototip dvo-rotornega žirodina, s katerim se bosta potegovala za izbor naslednjega zrakoplova ameriške kopenske vojske, zmožnega vertikalnega vzleta in pristanka. 

Prvotno so načrtovali prvi polet za april 2017, a so zaradi različnih sprememb in zahtev naročnika uspeli šele konec decembra 2018 izdelati prvi prototip; slednji naj bi prvič poletel v prvi polovici letošnjega leta. 

Zaradi uporabe nasprotno-vrtečih se rotorjev in izboljšanih motorjev bo zrakoplov najmanj za enkrat presegel hitrost in doseg obstoječih helikopterjev, pri čemer bo nudil boljšo vodljivost in manevriranje.

Zaradi uporabe nasprotno-vrtečih se rotorjev in izboljšanih motorjev bo zrakoplov najmanj za enkrat presegel hitrost in doseg obstoječih helikopterjev, pri čemer bo nudil boljšo vodljivost in manevriranje. 

Program ameriške kopenske vojske »Future Vertical Lift« (Prihodnji vertikalni vzlet) išče bodoče standardno plovilo, ki bo zamenjalo obstoječe helikopterje do leta 2030, poroča Defense News, vključno z legendarnim Črnim jastrebom (Black Hawk), ki je v uporabo stopil leta 1979.

V-280 je že junija lani opravil prvi polet, pri čemer je pokazal nadpovprečne sposobnosti v primerjavi s sodobnimi helikopterji.

Glavni konkurent Kljubovalnika bo Bellov tiltrotor, zrakoplov z nagibnim rotorjem, Bell V-280 Valor. Bell V-280 je že junija lani opravil prvi polet, pri čemer je pokazal nadpovprečne sposobnosti v primerjavi s sodobnimi helikopterji.

A zaenkrat v izboru bolje kaže združenemu projektu Sikorskega in Boeinga; njuna večja industrijska moč predstavlja večji lobistični vpliv med ameriškimi kongresniki, poleg tega pa je večina sedanjih helikopterjev izdelek prav omenjenih dveh podjetij kot tudi da ameriška kopenska vojska ne kaže veliko navdušenja nad uporabo tiltrotorjev. 
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek