REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brezpilotniki znova ustavili letalske polete – tokrat na največjem londonskem letališču Heathrow

Brezpilotniki znova ustavili letalske polete – tokrat na največjem londonskem letališču HeathrowHeathrow | VIR: Pixsell

Zaradi pojava brezpilotnih letal nad letališčem Heathrow blizu Londona so oblasti začasno ustavile vse polete. Po prekinitvi so letala znova poletela, vendar je dogodek pustil neprijeten vtis na vse potnike, ki se še živo spominjajo poročil o velikih zastojih na bližnjem letališču Gatwick decembra lani. Mnogi so bili prepričani, da je policija ob pomoči vojske in izraelske tehnologije za preprečevanje upravljanja z droni razrešila to zadevo – toda očitno je ni.

Policijska preiskava medtem že poteka. Dogodek je znova spomnil na nedavno prekinitev poletov na letališču Gatwick. Zaradi brezpilotnikov oziroma dronov je tedaj na letališču obtičalo kar 150 000 potnikov.

Letališke oblasti sedaj zahtevajo, da se prepovedana območja letenja z droni povečajo s sedanjega enega kilometra na pet kilometrov

Ob zadnji prekinitvi naj bi letališke oblasti povedale potnikom, da so se »zadeve začele premikati.« To naj bi se zgodilo okoli eno uro zatem, ko se pojavili droni nad Heathrowom.

Oblasti so sporočile, da bodo po potrebi uporabili tudi vojsko in posebno tehnologijo za preprečevanje poletov dronov, če bo potrebno. Mnogi so se spraševali, zakaj to že ni bilo storjeno.

So pa medtem svoje frustracije nad ponovno prekinitvijo množično izražali potniki, ki so ostali ujeti na letališču. »Na letališču sedaj čakam že okoli uro in pol. Kot pojasnilo za zamude so nam dejali zgolj, da je to zaradi brezpilotnikov nad vzletnim delom letališča,« je dejal eden od potnikov in dodal, da mu niso povedali, kdaj bo lahko odletel.

Novinarka ITV Granada Sarah Rogers pa je preko twitterja poslala sporočilo, da je bil njen polet proti Manchestru preložen in da poteka policijska preiskava.

Vse skupaj je še toliko bolj neprijetno zato, ker so brezpilotnike nad letališčem Gatwick v času pred božičem, med 19. in 21. decembrom letos opazili kar 67-krat. Nekaj od teh zabeleženih dronov, od deset do petnajst, naj bi bilo sicer policijskih, ker so policisti s svojimi brezpilotniki iskali vsiljivce, toda ostali so bili - neznanega porekla. 

Več kot petdeset poletov dronov nad letališčem Gatwick je še zmeraj nepojasnjenih

Policija je dva osumljenca pridržala in nato izpustila, ker očitno nista bila prava.

Letališke oblasti sedaj zahtevajo, da se prepovedana območja letenja z droni povečajo s sedanjega enega kilometra na pet kilometrov.

Policija je že decembrske prelete označila kot »namerne in neodgovorne.« Kazni za povzročanje splošne nevarnosti so v Veliki Britaniji lahko tudi zaporne, toda za nepooblaščeno uporabo dronov ali neupoštevanje predpisov so prav tako zelo majhne – samo 100 funtov (okoli 111 evrov).   

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek