REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški ekonomski inštitut: migracije spodbujajo inovacije in patente

Nemški ekonomski inštitut: migracije spodbujajo inovacije in patente

Nemški ekonomski inštitut je predstavil rezultate analize nemških patentov, ki kažejo potrebo po manjših omejitvah glede tujih znanstvenikov in tehnikov. 

Vlada Angele Merkel je pred kratkim sprejela osnutek zakona, ki bo omogočil prav to.

Analiza je pokazala, da skoraj desetino patentov v Nemčiji vložijo tuji znanstveniki, ki delajo v tej državi.

Analiza je pokazala, da skoraj desetino patentov v Nemčiji vložijo tuji znanstveniki, ki delajo v tej državi. Leta 2005 je bilo takih patentov 6,1 odstotka, medtem ko je leta 2016 število patentov s strani tujih znanstvenikov naraslo na 9,4 odstotka. 

Avtorja raziskave Oliver Koppel in Enno Röben sta dejala: »Rezultati so pokazali, da migracija omogoča še večji doprinos k nemški inovativni moči.« Ker patentne prijave ne vključujejo narodnosti izumiteljev, so pri inštitutu pregledali lastno bazo vlagateljev patentov, ter iskali izumitelje s tujimi (lastnimi) imeni in so relativno redki v Nemčiji. 

Na podlagi teh kriterijev so ugotovili, da se je od leta 2005 do 2016 število takih znanstvenikov povečalo za skoraj 65 odstotkov. Število vlog s strani izumiteljev, z nemškimi imeni ali tujimi imeni, ki so popularni v Nemčiji, se je v istem času dvignilo le za dober odstotek. 

Največje število tujih izumiteljev ima imena, ki nakazujejo poreklo iz vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Največje število tujih izumiteljev ima imena, ki nakazujejo poreklo iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Avtorja raziskave sta dejala, da njihovi izsledki kažejo potrebo po olajšanju dostopa tujih znanstvenikov iz držav nečlanic EU. 

Hkrati sta podprla predlog zakona nemške vlade, ki bo »dodatno olajšal imigracijske postopke iz tretjih držav za tehnike in znanstvenike« ter tako imel »pozitivni učinek za nemški inovativni sistem,« še poroča DW.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek