REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaostritev pred »provokacijo«: Rusija na Krim razporedila več kot deset letal Su-27 in Su-30

Zaostritev pred »provokacijo«: Rusija na Krim razporedila več kot deset letal Su-27 in Su-30Su-27 Vir:Wikipedija, Dmitriy Pichugin

Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je, kot poroča Euronews,  na polotok Krim razporedilo več kot deset »suhojev« oziroma letal Su-27 in Su-30. To se je zgodilo takoj zatem, ko je ruski zunanji minister Sergej Lavrov napovedal, da Ukrajina v zadnjih desetih dnevih decembra blizu Krima pripravlja »provokacijo.«

Porošenko naj bi provokacijo načrtoval skupaj s svojimi 'zahodnimi sponzorji'

Letala so nameščena v vojaškem oporišču Belbek na Krimu, kjer bodo odslej naprej letala stalno stacionirana.

Sergej Lavrov je sicer dejal, da ukrajinski predsednik Petro Porošenko načrtuje oboroženo provokacijo na meji s Krimom in da bo Rusija na to provokacijo odgovorila, če bo to potrebno. Lavrov ni povedal, za kakšen »odgovor« bo šlo, glede na to, da je vojno že prej izključil.

Lavrov je namreč obljubil, da se Rusija ne bo vojskovala z Ukrajino in opozoril, da ukrajinsko vodstvo ob pomoči »zahodnih sponzorjev« v zadnjih desetih dnevih decembra pripravlja »provokacijo« na meji z Rusijo.  

Su-30 Vir:Sergej Krivchikov, Wikipedija
Rusko vojno letalo Su-30                                               Vir:Sergej Krivchikov, Wikipedija

»Ne bomo šli v vojno z Ukrajino, to vam obljubim,« je dejal ruski zunanji minister. »Ne borimo se proti ukrajinskemu režimu, to so ukrajinski državljani, ki živijo v Donbasu, ki se borijo proti ukrajinskemu režimu, ki ima vse značilnosti nacistov in neonacistov,« je dejal Lavrov.

Z Donbasom je Lavrov mislil na Donetsko republiko, avtonomno področje, nad katerim ukrajinske oblasti nimajo nadzora in kjer si prebivalci na podlagi pravice do samoodločbe prizadevajo za večjo samoupravo ali celo odcepitev od Ukrajine.

Ko so ga novinarji vprašali, zakaj potemtakem Rusija ni prekinila odnose z Ukrajino, je Lavrov dejal, da imajo odnose z Ukrajino kot državo, ki je za njih »veliko pomembnejša kot tamkajšnji režim.«

Še žal mu bo zaradi tega. To je naša država, naša meja, je dejal Sergej Lavrov

Opozoril je tudi ukrajinskega predsednika Porošenka, da naj niti ne poskusi izvesti svoje »provokacije.« To provokacijo naj bi ukrajinski predsednik načrtoval skupaj s svojimi "zahodnimi sponzorji."

»Še žal mu bo zaradi tega. To je naša država, naša meja. Porošenku ne bomo dovolili, da nekako brani svoje interese in na svoj znani način prekrši ta pravila,« je dejal Lavrov.

»Svetujejo mu, da naj vzdržuje spopade nizke intenzivnosti, da bi imeli možnost nadaljevati s svojo propagando o tem, kako menda Rusi izvajajo ofenzivo proti Ukrajini in da je to razlog, da bi uvedli nove sankcije proti Rusiji.

Naše službe delajo vse kar lahko, da bi onemogočili te namere,« je dejal Lavrov. 

Odnosi med Ukrajino in Rusijo se še zlasti zaostrili po incidentu v Kerški ožini, kjer je Rusija po vplutju treh ukrajinskih ladij v svoje ozemeljske vode zadržala ukrajinske ladje in mornarje na njih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek