REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Državnozborski odbor za finance danes nad predlog proračuna za 2019

Državnozborski odbor za finance danes nad predlog proračuna za 2019Vir: STAfoto

Člani državnozborskega odbora za finance bodo danes na plenarni seji obravnavali predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za naslednje leto. 

Zaradi predhodnih nesoglasij znotraj koalicije, ki so zadržale predlog, se zdaj mudi, saj morajo poslanci sprejeti zakon še to leto, da bo lahko pričel veljati s 1. januarjem. 

Še sredi novembra je namreč Stranka Alenke Bratušek zavrnila podporo predlogu, ker je slednji namenjal premalo sredstev za letni dodatek (regres) upokojencem. 

Še sredi novembra je namreč Stranka Alenke Bratušek zavrnila podporo predlogu, ker je slednji namenjal premalo sredstev za letni dodatek (regres) upokojencem. 

A potem, ko je predsednik vlade Marjan Šarec Bratuškovo soočil z izbiro: ali proračun ali ven iz vlade, so člani vlade predlog novele zakona 22. novembra, po poročanju Radia Slovenija, sprejeli soglasno. 

Zakon o izvrševanju proračuna je zakon tehnične narave, ki je sprejet vsako leto. Trenutni predlog namreč v proračun vnaša dodatne obveznosti, ki jih je vlada oblikovala na podlagi koalicijske pogodbe. Nato pa bo naslednje leto potrebno sprejeti še rebalans proračuna, da se bo dejansko zagotovilo denar.

Vir: Profimedia

Med ukrepi, s katerimi se bodo danes ukvarjali poslanci, je tako zvišanje povprečnine za občine (dodatnih 32,5 milijona evrov), redna in izredna uskladitev pokojnin ter večja sredstva za regres upokojencev (dodatnih 25 milijonov evrov). 

Hkrati bo zakon omogočal lažje zaposlovanje v javno upravo, kot tudi ustanovil novi proračunski sklad, preko katerega bodo financirane nevladne organizacije. Vse skupaj bodo dodatne obveznosti državo stale nekaj več kot 80 milijonov evrov, zato je vlada v istem znesku našla način za zmanjšanje proračunskih obveznosti. 

Največ, okoli 60 milijonov evrov, so našli s podaljšanjem omejitve izplačevanja dodatka za delovno uspešnost javnim uslužbencem, ki imajo povečan obseg dela.

Največ, okoli 60 milijonov evrov, so našli s podaljšanjem omejitve izplačevanja dodatka za delovno uspešnost javnim uslužbencem, ki imajo povečan obseg dela. 16 milijonov bo zagotovljenih tako, da se tudi v naslednjem letu ne bodo usklajevali transferji socialne pomoči, do katerih so upravičeni posamezniki in gospodinjstva, ter dodatnih pet milijonov preko neuskladitvijo meja dohodkov, ki so pogoj za samo pridobitev, kot tudi dejansko višino različnih oblik socialne pomoči. 

Zaradi počasnega usklajevanja znotraj vladne koalicije bodo poslanci predlog novele zakona sprejemali po nujnem postopku.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek