REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Letalo, zaradi katerega bo v strahu ves svet: Rusija začenja razvoj inovativnega strateškega bombnika

Letalo, zaradi katerega bo v strahu ves svet: Rusija začenja razvoj inovativnega strateškega bombnika

Rusija začenja z razvojem ti. inovativnega sistema v letalstvu dolgega dometa (PAK DA), je združena letalska korporacija objavila na svoji uradni Facebook strani.

Razvoj in posodobitvev novega letala je pod posebnim nadzorom predsednika in ministra za obrambo. Poleg tega je zaradi modernizacije strateških bombnikov Tu-160M in Tu-95M ter nadaljnje proizvodnje letala Tu-160M bistveno povečala moč celotnega sestavnega dela strateške jedrske moči.

V juliju je namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksej Krivoručko dejal, da bo PAK DA zgrajen na osnovi nevidne "stelth" tehnologije. V skladu z  njihovimi zahtevami morajo sistemi primarnega in sekundarnega elektronskega motorja zagotavljati trajanje bombnikovega leta do 30 ur.

Oskrba z gorivom in hidromehanski nadzorni sistemi naj bi delovali od 0 G obremenitve, pa vse do negativne preobremenitve 2,7 G, pri temperaturi od -60 ° C do + 50 ° C. Najkrajša življenjska doba bo 12 let z možnostjo podaljšanja do 21 let.

Drugi pogoj je, da morajo motorji biti odporni na efekte nuklearnega sevanja.

Drugi pogoj je, da morajo motorji biti odporni na efekte nuklearnega sevanja.

V začetku leta je takratni podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin izrazil upanje, da bo to novo letalo dolgega dosega opravljalo prva testiranja v obdobju od leta 2023 do leta 2024. Po njegovem mnenju bo Tupolev začel aktivno fazo načrtovanja PAK Y še letos.

Ob prihodu na oblast je takrat ruski predsednik Vladimir Putin, je podajal absolutno prednost pri oživljanju takrat že zastarelega ruskega vojaškega napredka in izboljšanju vseh arzenalov.

To je bilo še posebej pomembno, potem ko je ruska vojska stagnirala in razpadala pod katastrofalnim obdobjem Jelcinove vladavine. Danes je Rusija spet vojaška sila in vodilna v naprednem razvoju vojaške tehnologije in orožja, ravno to pa jim omogoča, da so zaradi tega med največjimi izvozniki orožja na svetu.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek