REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bo Jankoviću uspelo še četrtič zmagati v prvem krogu?

Ali bo Jankoviću uspelo še četrtič zmagati v prvem krogu?VIR: Insajder.com

To nedeljo se bodo (nekateri) volilni upravičenci odpravili na volišča in odločali o svojih lokalnih predstavnikih kot tudi županih svojih občin.

Proti Jankoviću se na letošnjih volitvah za glasove Ljubljančank in Ljubljančanov poteguje še devet drugih kandidatov, pri čemer za njegovega največjega izzivalca velja dolgoletni mestni svetnik Anže Logar (SDS). 

V prestolnici se za nov mandat poteguje Zoran Janković, ki se na županskem stolčku nahaja že vse od leta 2006, razen petih mesecev med decembrom 2011 in aprilom 2012, ko je bil državnozborski poslanec in neuspešni mandatar za sestavo vlade.  

Proti Jankoviću se na letošnjih volitvah za glasove Ljubljančank in Ljubljančanov poteguje še devet drugih kandidatov, pri čemer za njegovega največjega izzivalca velja dolgoletni mestni svetnik Anže Logar (SDS).

Oba izpolnjujeta dane obljube

Pretekli ponedeljek sta se Janković in Logar javno soočila na srečanju, ki ga je organiziral časnik Dnevnik. Medtem ko sta se oba predstavila za človeka, ki izpolnjujeta dane obljube, so njuna stališča do različnih problemov v prestolnici na nasprotnih bregovih.

Logar svojo kandidaturo vodi pod volilnim sloganom »Pozdravimo Ljubljano!« Eno izmed kritičnih točk življenja v Ljubljani je tako (javno) zdravstvo na primarni, za katerega je odgovorno prav mestna občina. Pri tem je izpostavil dolge čakalne vrste za zobozdravnike, fizioterapevte in druge zdravnike-specialiste. Logar je očital dolgoletnemu županu, da bi lahko na tem področju več naredil, tudi z zakupom potrebnih storitev, s čimer bi se skrajšale čakalne dobe.

Ljubljana kanalizacija
VIR: Insajder.com

Janković je Logarjev poziv, da je treba Ljubljano pozdraviti, ocenil za žaljivega do mesta: »Tisto, kar ima v rokah mesto, je zagotavljanje pogojev za primarno zdravstvo.« Izpostavil je, da so v času njegovega županovanja prenovili vse zdravstvene domove ter očital Logarju nepoznavanje odgovornosti glede zagotavljanja zdravstvene oskrbe.

V razpravi je Janković očital Logarju, da je kot poslanec SDS glasoval proti zakonu o glavnem mestu, ki Ljubljani namenja dodatna sredstva. Logar je pojasnil svoj glas rekoč, da ima Ljubljana dovolj denarja, da ustrezno napreduje.

Logar je Jankoviću navrgel propadli projekt obnove avtobusne in železniške postaje, pri čemer je Janković krivdo prevalil na vlado in Slovenske železnice.

Logar je Jankoviću navrgel propadli projekt obnove avtobusne in železniške postaje, pri čemer je Janković krivdo prevalil na vlado in Slovenske železnice. Vseeno je prepričan, da se bo kmalu projekt začel, saj je vlada v proračunu zagotovila 66 milijonov evrov. Mestni svetnik SDS vseeno dvomi o izvedljivosti projekta, do česar ga vodijo tudi opažanja, da na mestu Emonike zdaj rastejo parkirišča: »Treba se je vprašati, ali je mesto naredilo vse, da se to prepreči.«

Prebivalci in vsakodnevni obiskovalci Ljubljane so soočeni z obsežnimi prometnimi zastoji, pri čemer imata vodilna kandidata za županski stolček različni mnenji. Janković enega od problemov vidi v tistih voznikih, ki se v avtih vozijo sami: »Včasih je bilo na tri stanovanja eno vozilo, danes ima skoraj vsako stanovanje tri avtomobile. To je problem.« Dalje je zavrnil možnost, da bi prisotnost vozil iz mesta zmanjšal z ukinjanjem parkirišč in višjimi parkirninami. Ponovno se je zaobljubil, da bo bil projekt garažne hiše pod tržnico izveden. Logar rešitev za prometno krizo vidi tudi z delovanjem pametne semaforizacije: »Današnja tehnologija to omogoča. Pametna mesta to danes rešujejo tako, da imajo poleg senzorjev gostote prometa tudi senzorje v semaforjih.« S tem bi rešili predvsem problem prometne gneče.

Različna mnenja imata tudi glede vpeljave participativnega proračuna, kar zagovarja Logar. Slednji želi del mestnega proračuna nameniti skupnosti, da sama odloča o želenih projektih. Temu nasprotuje Janković, ki izpostavlja nenehna nesoglasja z lokalnimi prebivalci pri sedanjih projektih: »Vi meni povejte, kam naj dam nakup bazena Vevče in obnovo. Me zanima, kje bi stal RCERO, kdo bi soglašal, da ima v četrtni skupnosti P+R.« Sam participativnega proračuna ne vidi v prihodnosti, medtem ko potrebe četrtnih skupnosti ugotavljajo na sestankih vsake tri mesece.

Kdo bo naslednji župan Ljubljane?

Anže Logar (SDS/NSi, SNS, SLS, LNBP).
46% (197 glasov)
Zoran Janković (skupina volivcev/Lista Zorana Jankovića).
32% (136 glasov)
Smiljan Mekicar (Dobra država).
12% (53 glasov)
Marko Koprivc (SD).
5% (21 glasov)
Milan Jakopovič (Levica).
2% (10 glasov)
Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije).
1% (5 glasov)
Dragan Matić (SMC).
1% (4 glasovi)
Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije).
0% (2 glasova)
Mihael Rihar (Naprej Slovenija).
0% (1 glas)
Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel).
0% (0 glasov)
Prejetih glasov: 429
 
Mestni trg Ljubljana Magistrat
VIR: Insajder.com

Prioritete županskih kandidatov

Matjaž Bidovec, 45 let, orodjar (Socialistična partija Slovenije)

Meni, da je razvoj središča in obrobja občine uravnotežen.

Med prvimi nalogami v primeru ponovne zmage je navedel nadgradnjo kanalizacijskega sistema na 261 cestah, s čimer bo priključenost na kanalizacijo 98-odstotna, izgradnjo plinsko-parne enote na Toplarniški in 1500 nepridobitnih stanovanj, prenovo bazenov Ilirija in Vevče, atletskega stadiona Žak, Cukrarne, Roga, Baragovega semenišča, Minipleksa Ajdovščina in zdravstvenih domov Metelkova, Jarše in Rudnik. Meni, da je razvoj središča in obrobja občine uravnotežen. Od 2000 izvedenih projektov jih je v središču 300, načrtujejo pa še 500 projektov po vsem mestu. Tudi z državo mesto ves čas sodeluje - za Emoniko so naredili vse, da bo lahko država drugo leto začela izvajati projekt, enako za protipoplavne ukrepe na Gradaščici, je pojasnil.

Jožef Jarh, 72 let, upokojenec (Stranka enakopravnih dežel)

Temelje za vizijo razvoja Mol vidi v Pariškem podnebnem sporazumu, pomembni so ekološka samooskrba s hrano, energija in transport.

Med županovimi nalogami navaja, da je župan prvi demokrat občine in jo soupravlja z demokratičnimi metodami. Zavzema se za decentralizacijo države in razporeditev davkov na občine/pokrajine/državo v razmerju 1:1:1. Temelje za vizijo razvoja Mol vidi v Pariškem podnebnem sporazumu, pomembni so ekološka samooskrba s hrano, energija in transport. Meni, da uravnotežen razvoj središča in obrobja občine temelji na lastnih dohodkih četrtnih skupnosti v višini 20 odstotkov dohodkov občine in da se mora Ljubljana znebiti strupenega avtomobilskega prometa. Je za modernizacijo železniškega in tovornega prometa, vlaki pa morajo omogočati transport koles. Gradnja Emonike ni potrebna, nujna je izgradnja drugega avtocestnega obroča okoli Ljubljane, meni.

Marko Koprivc, 39 let, poslanec SD (SD)

Med drugim se zavzema za pridelavo zdrave hrane, nov pristop k oblikovanju zelenih naselij in izboljšanje energetske učinkovitosti mesta.

Kot župan se bo med drugim najprej lotil projektov Peš do zdravnika, Splavi na Savi, Parking pred svojim blokom, Avtobus na Ljubljanici in Ljudem z demenco prijazno mesto. Želi tudi dokončati kanalizacijsko omrežje, izgraditi mrežo kolesarskih poti, prenoviti avtobusno postajo, energetsko sanirati objekte. Med drugim se zavzema za pridelavo zdrave hrane, nov pristop k oblikovanju zelenih naselij in izboljšanje energetske učinkovitosti mesta. Ne želi razlike središča in obrobja občine. Ljubljančani so vsi, ki so v Ljubljani doma, ne glede na razdaljo od Tromostovja, meni. Da bi okrepil sodelovanje Mol z državo pri nekaterih pomembnih projektih, bo pristojne ministre povabil k enomesečni uporabi avtobusne postaje v času jesenskega dežja.

Anže Logar, 42 let, poslanec SDS (SDS/NSi, SNS, SLS, LNBP)

Izpostavlja integracijo LPP z železniškimi povezavami in revizijo tras mestnega prometa.

V osrčje programa postavlja skrb za zdravje, zato bo prva naloga odprava čakalnih vrst na primarni zdravstveni ravni. Druga bo spodbujanje uporabe javnega prometa - napoveduje brezplačen avtobus za upokojence že letos -, tretja pa rebalans proračuna s šestkratnim povečanjem sredstev za četrtne skupnosti in uvedbo participativnega proračuna. Z njim bi uravnotežil razvoj središča in obrobja občine, ljudje pa dobili neposreden vpliv na odločanje v svojem okolju. Veliko pozornost bo namenil okrepitvi sodelovanja Mol z državo pri izvedbi nekaterih projektov, zato je napovedal imenovanje podžupanov, odgovornih za modernizacijo prometa in sodobne tehnologije. Izpostavlja integracijo LPP z železniškimi povezavami in revizijo tras mestnega prometa.

Dragan Matić, 54 let, doktor zgodovinskih znanosti, predsednik sveta SMC (SMC)

Z njim bi definiral projekte, ki jih ni mogoče izpeljati brez tesnega sodelovanja, kot so posodobitev LPP in uvedba tramvaja, ravnanje s težko razgradljivimi odpadki, regionalna negovalna bolnišnica in gradnja domov za starejše.

Med prvimi nalogami v vlogi župana je naštel rebalans proračuna, stanovanjske zadruge za mlade, podvojitev sredstev za oskrbo starejših na domu, fleksibilno varstvo predšolskih otrok, brezplačno zadnje leto vrtca, spremembe prostorskih načrtov in nadgradnjo sporazuma o sodelovanju med Mol in državo. Z njim bi definiral projekte, ki jih ni mogoče izpeljati brez tesnega sodelovanja, kot so posodobitev LPP in uvedba tramvaja, ravnanje s težko razgradljivimi odpadki, regionalna negovalna bolnišnica in gradnja domov za starejše. Razvoj središča in obrobja občine bi uravnotežil s participativnim proračunom, najmanj en odstotek sredstev bi porabili glede na potrebe posamezne četrtne skupnosti. Uvedel bi četrtni svet za spremljanje mestnih politik.

Smiljan Mekicar, 49 let, sekretar na ministrstvu za zdravje (Dobra država)

Prav tako pa bi za uravnoteženje začel projekt nadzemne železnice, ki bo povezala vse koščke Ljubljane.

Če bo izvoljen za župana, bodo med prvimi ukrepi uvedba brezplačnega javnega prevoza za vse občane, izgradnja mestne bolnišnice in odločitev, da se nameni milijon evrov za vsako četrtno skupnost. Z omenjenimi sredstvi za četrtne skupnosti bi tudi uravnotežil razvoj središča mestne občine in njenega obrobja. Prav tako pa bi za uravnoteženje začel projekt nadzemne železnice, ki bo povezala vse koščke Ljubljane. Pri okrepitvi sodelovanja Mol z državo in državnimi podjetji z namenom, da bi končno stekli nekateri pomembni projekti, je navedel, da je edini županski kandidat, ki ima neposredne izkušnje z vodenjem investicij. Poklical bo predsednika vlade in se takoj dogovoril o so-investiranju, je napovedal.

Tomaž Ogrin, 78 let, raziskovalec in ekolog (Zeleni Slovenije)

Odpravljal bi prekarno delo, revidiral občinski prostorski načrt, holding in proračun v korist prebivalcev ter ustavil po njegovem škodljivo privatizacijo Ljubljane in javnega prostora.

Kot župan bi ustavil projekt gradnje kanalizacijskega sistema C0, saj da ogroža najboljši vir pitne vode. Meni, da obstaja alternativa, s katero bi ohranili tudi sredstva EU. Odpravljal bi prekarno delo, revidiral občinski prostorski načrt, holding in proračun v korist prebivalcev ter ustavil po njegovem škodljivo privatizacijo Ljubljane in javnega prostora. Z novim prostorskim načrtom bi odpravil enostranski razvoj občine, sodelovalo bi več strok, prebivalci in četrtne skupnosti. Tako v Stanežičah ne bo odpadkov, ob Zaloški ne gradnje za trgovino, Habjanov bajer pa bi ostal, je naštel. Meni, da je sodelovanje z državo njegova prednost. Naredil bi podroben srednjeročni koncept železniškega evropskega vozlišča, nato gradil z evropskimi projekti.

Mihael Rihar, 40 let, inženir strojništva, vodoinštalater (Naprej Slovenija)

Meni, da je treba razbremenitev avtocestnega obroča doseči skupaj z državo z izgradnjo še enega obroča.

Kot župan bo najprej uredil javne finance, prenovil plan razvoja Mol po principih demokratičnega upravljanja občanov in ustanovil specialno enoto za deratizacijo. Da bi uravnotežil razvoj središča in obrobja, bo razporedil sredstva, da bodo po celotni Mol urejene kolesarske steze in pločniki, oživil družabno življenje vseh generacij po celotni Mol, poskrbel za rekreacijo za vse in za sistematično izobraževanje o pravicah občanov. Meni, da je treba razbremenitev avtocestnega obroča doseči skupaj z državo z izgradnjo še enega obroča. Zamenjal bi železniške tire in signalizacijo po evropskem hitrem sistemu, tako bi odpadla gradnja Emonike, povečala bi se varnost in vrnilo zaupanje potnikov. Vsi vlaki morajo imeti tudi vagon za prevoz koles, meni.

Mestna občina Ljubljana
VIR: Insajder.com

Zmaga že v prvem krogu?

Dnevnik, ki je organiziral soočenje dveh vodilnih kandidatov, je v soboto objavil tudi rezultate ankete, ki jo je za časopis izvedla agencija Ninamedia. 

Aktualnega župana bi (ponovno) izvolilo 56,1 odstotka anketirancev, najbližjemu zasledovalcu, kandidatu SDS Anžetu Logarju pa 18,4 odstotka vprašanih.

Aktualnega župana bi (ponovno) izvolilo 56,1 odstotka anketirancev, najbližjemu zasledovalcu, kandidatu SDS Anžetu Logarju pa 18,4 odstotka vprašanih. Preostali kandidati niso presegli niti tri odstotke podpore. Kandidat Levice Jakopovič je prejel 2,1 odstotka,

Koprivec (SD) 1,3 odstotka, Matić (SMC) odstotek in vsi ostali manj kot odstotek glasov. 

Listi Zorana Jankovića se po mnenju Ninamedie obeta tudi največ svetniških mest, saj naj bi njihovi kandidati prejeli dobrih 28 odstotkov glasov. Kandidati SDS bi prejeli 12,3 odstotka, slabih oseb odstotkov kandidati Levice in kandidati SD 6,7 odstotka glasov. Preostale liste bi prejele manj kot tri odstotke oddanih glasov, pri čemer bi se v mestni svet uvrstile še LMŠ, NSi, SAB in SMC. 

A kot ponavadi skoraj tretjina anketiranih še ni odločenih, kateri volilni listi bodo dejansko zaupali glasov in slaba petina vprašanih še ne ve, kdo je po njihovemu mnenju najboljši kandidat za župana. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek