REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetovni voditelji v Parizu obeležujejo stoletnico konca prve svetovne vojne

Svetovni voditelji v Parizu obeležujejo stoletnico konca prve svetovne vojneEmmanuel Macron in Brigitte Macron | VIR: Pixsell

V Parizu poteka osrednja mednarodna slovesnost ob stoletnici konca prve svetovne vojne. Ob Slavoloku zmage se je zbralo več kot 80 svetovnih voditeljev, poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel tudi predsednika ZDA in Rusije. Slovesnosti se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Ob močno poostrenih varnostnih ukrepih so se voditelji zbrali na Elizejskih poljanah in se skupaj podali do Slavoloka zmage, kjer sta se jim pridružila tudi ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin.

Ob močno poostrenih varnostnih ukrepih so se voditelji zbrali na Elizejskih poljanah in se skupaj podali do Slavoloka zmage, kjer sta se jim pridružila tudi ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin.

Ameriški predsednik se je pred prihodom na prizorišče soočil z neprijetnim dogodkom. Dve protestnici z razkritimi prsmi sta namreč uspeli zaobiti varnostne ograje in pripadnike varnostnih sil ter se prebili do njegove avtomobilske povorke, poročajo tuje tiskovne agencije. Policisti so protestnici nemudoma prijeli, ena od njiju so ustavili le nekaj metrov od Trumpovega avtomobila.

Popoldne bo ob prisotnosti svetovnih voditeljev potekalo odprtje prvega Pariškega foruma o miru, katerega namen je, da postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja in civilne družbe ter mednarodne organizacije z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive.

Stoletnico konca prve svetovne vojne so s slovesnostjo sicer obeležujejo tudi drugod po svetu. Med drugim so obletnico obeležili tudi v avstralskem Melbournu, kjer se je pred Svetiščem spomina zbralo več tisoč ljudi. Ti so ob tej priložnosti želeli pokazati, da se ne bodo uklonili strahu, zaradi petkovega napadom z nožem, v katerem je pripadnik skrajne skupine Islamska država v tem mestu ubil eno in ranil dve osebi, poročajo agencije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek