REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodišče začasno ustavilo gradnjo naftovoda Keystone

Sodišče začasno ustavilo gradnjo naftovoda Keystone

Sodišče v ameriški Montani je v četrtek začasno ustavilo gradnjo naftovoda Keystone XL, preko katerega naj bi tekla nafta iz Kanade v ZDA. Presodilo je, da administracija predsednika Donalda Trumpa ni ustrezno pojasnila, zakaj je odpravila prepoved gradnje projekta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je gradnjo naftovoda, ki naj bi bil dolg 1900 kilometrov in naj bi potekal od Kanade do Teksasa, odobril marca lani, kmalu po prihodu na mesto predsednika ZDA. Dejal je, da bo naftovod koristil nacionalnim interesom, ustvaril delovna mesta in spodbudil razvoj infrastrukture.

S tem je odpravil odločitev administracije Baracka Obame, ki je leta 2015 predvsem iz okoljevarstvenih razlogov zavrnila izdajo soglasja za gradnjo naftovoda.

Četrtkova odločitev sodišča je začasna in od vlade zahteva, da temeljiteje preveri vpliv projekta na podnebje, kulturno dediščino in naravno okolje, je poročala AFP.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek