REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Trstu pred začetkom shoda neofašistov poostreni varnostni ukrepi

V Trstu pred začetkom shoda neofašistov poostreni varnostni ukrepiItalijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound

Pred današnjima shodoma neofašistov in njihovih nasprotnikov v Trstu so italijanski varnostni organi poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov. Na ulicah so okrepili policijsko navzočnost. Pred začetkom obeh shodov so pridržali moška, ki sta splezala na Verdijev kip, poroča Primorski dnevnik.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound ob obletnici konca prve svetovne vojne popoldne v Trstu prireja shod, obenem pa bo potekal tudi shod nasprotnikov neofašizma.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound ob obletnici konca prve svetovne vojne popoldne v Trstu prireja shod, obenem pa bo potekal tudi shod nasprotnikov neofašizma.

Tržaške oblasti so po poročanju Primorskega dnevnika pripravile načrt s ciljem zagotoviti red, da bi se oba sprevoda končala mirno in brez izgredov. V ta namen so tržaškim policistom, karabinjerjem in finančnim stražnikom priskočili na pomoč nekateri policijski in karabinjerski oddelki iz drugih krajev severne Italije.

Sprevod CasaPound bo krenil ob 15.30 s Trga Riborgo, pripadniki gibanja pa se bodo začeli zbirati že ob 14. uri. Do petka zvečer niso zabeležili prihoda avtobusov neofašistov, policija pa je predvidevala, da bodo prispeli danes dopoldne. Shoda, ki ga je gibanje pripravilo ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, naj bi se udeležilo od 1500 do 2000 ljudi.

Simone Di Stefano

Sprevod se bo zaključil pred Rossettijevim spomenikom, kjer naj bi na tovornjaku z ozvočenjem spregovoril vsedržavni tajnik CasaPound Simone Di Stefano, je na spletni strani zapisal Primorski dnevnik.

V Trstu bo popoldne potekal tudi shod demokratičnih sil, ki ga organizira Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Sprevod, ki se bo začel ob 15. uri, bo od Sv. Jakoba krenil do Trga Garibaldi, Stare mitnice in nato do Goldonijevega trga, kjer se bo zaključil.

Na Trgu San Giovanni so sicer danes pridržali moška, oblečena v črno in z delno zakritim obrazom, ki sta splezala na Verdijev kip in kljub večkratnim pozivom nista hoteli sestopiti z njega. Policisti so ju naposled s silo spravili v svoje vozilo, na svoji spletni strani še navaja časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek