REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Izraelu potekajo lokalne volitve

V Izraelu potekajo lokalne volitve

V Izraelu danes potekajo lokalne volitve, v okviru katerih želi zaveznik premiera Benjamina Netanjahuja zmagati na volitvah v Jeruzalemu. Prvič volitve potekajo tudi na zasedeni Golanski planoti.

Kljub palestinskemu bojkotu volitev v Jeruzalemu se za položaj župana poteguje tudi palestinski kandidat Ramadan Dabaš, eden pa je od kandidature odstopil. Večina Palestincev v Jeruzalemu - v mestu je arabskega prebivalstva 37 odstotkov - sicer volitve bojkotira zaradi izraelske zasedbe vzhodnega Jeruzalema.

Večina Palestincev v Jeruzalemu - v mestu je arabskega prebivalstva 37 odstotkov - sicer volitve bojkotira zaradi izraelske zasedbe vzhodnega Jeruzalema.

Netanjahu v Jeruzalemu podpira svojega ministra za jeruzalemske zadeve Zejeva Elkina, a njegova zmaga ni zagotovljena. Za položaj župana se poteguje šest kandidatov, kar pomeni, da bo zmagovalec najverjetneje znan šele po drugem krogu 13. novembra.

Tokratne volitve so zgodovinske za Golansko planoto, kjer potekajo prvič. Svoj glas bodo lahko v štirih vaseh na planoti prvič, odkar je Izrael zasedel nekdanjo sirsko območje leta 1967, oddali tudi pripadniki manjšine druzi.

Pred tem je Izrael imenoval lokalne predstavnike. Kljub temu, da je skupina pripadnikov manjšine zahtevala lokalne volitve, pa se mnogi bojijo, da se bo s tem legitimiral izraelski nadzor območja. Mednarodna skupnost sicer nikoli ni priznala izraelske priključitve Golanske planote.

Volišča so se za okoli 6,6 volilnih upravičencev odprla ob 7. uri po lokalnem času (ob 6. po srednjeevropskem) in se bodo zaprla ob 22. uri.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek