REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francosko orožništvo izpustilo ilegalne migrante – v Italiji!

Francosko orožništvo izpustilo ilegalne migrante – v Italiji!Policija zaustavlja ilegalnega migranta in italijanski notranji minister Matteo Salvino

V Italiji odmeva mejni incident, v katerega so poleg ilegalnih migrantov vpleteni še pripadniki francoskega orožništva. Orožniki so prečkali francosko-italijansko mejo in na italijanski strani na prostost izpustili priprte ilegalne migrante. Italijanska policijska patrulja v mestu Claviere ob meji s Francijo je prejšnji petek opazila, da je kombi francoskega orožništva na italijanski strani meji v gozdu odložil skupino več ilegalnih migrantov, predvidoma afriškega porekla.

Mejno področje je medijsko prepoznavno zaradi predhodnih ilegalnih prehodov meje, kot tudi zaradi prisotnosti nekaterih anarhistov ter aktivistom proti meji.

Mejno področje je medijsko prepoznavno zaradi predhodnih ilegalnih prehodov meje, kot tudi zaradi prisotnosti nekaterih anarhistov ter aktivistom proti meji. Tako so npr. prejšnjo sredo aktivisti zasedli lokalno cerkev in jo spremenili v zatočišče za migrante. Pozneje so francoske oblasti priznale krivdo za nastali dogodek in sicer, da je 12. oktobra vozilo orožništva prečkalo mejo brez predhodne avtorizacije s italijanske strani v sklopu postopka izročitve ilegalnih migrantov. Medtem ko so predhodno obvestili najbližjo italijansko policijsko postajo, so francoski orožniki prekoračili svoja pooblastila, prečkali mejo in tam izpustili, po njihovih navedbah, dva ilegalna migranta.
Nekateri že opozarjajo, da bo najnovejši incident še dodatno poslabšal odnose med Italijo in Francijo, ki so se v zadnjem času poslabšali prav zaradi migrantske problematike. Številni ilegalni migranti, izhajajoč iz nekdanjih francoskih kolonij, želi preko Italijo priti v Francijo.
V skladu z mednarodnimi pravili in dogovori bi Francija v primeru izgona ilegalnih migrantov morala predhodno obvestiti mejne organe sosednje države, v tem primeru Italije, in jih nato predati policijskim organom te države na predhodno dogovorjeni lokaciji, po navadi mejnem prehodu.

Ne morem verjeti, da Macronova Francija uporablja lastno policijo za tajno odlaganje migrantov v Italijo, toda če nekdo resno misli nas uporabiti kot begunsko taborišče Evrope, kršeč zakone, meje in sporazume, se zelo motijo: mi smo pripravljeni braniti čast in dostojanstvo naše države na vseh nivojih.

Italijansko zunanje ministrstvo je že preko svojega veleposlanika v Parizu in francoskega veleposlanika v Rimu zahtevalo razjasnitev dogodkov. Italijanski notranji minister Matteo Salvino je glede tega dejal: »Ne morem verjeti, da Macronova Francija uporablja lastno policijo za tajno odlaganje migrantov v Italijo, toda če nekdo resno misli nas uporabiti kot begunsko taborišče Evrope, kršeč zakone, meje in sporazume, se zelo motijo: mi smo pripravljeni braniti čast in dostojanstvo naše države na vseh nivojih.«
Posledično je italijansko državno tožilstvo odprlo preiskavo o tem dogodku. To je v nekaj mesecih že druga preiskava podobnega incidenta. Marca so uradniki francoske carine izvedli preiskavo na italijanski postaji v Bardonecchii, še poroča italijanska Republika .

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek