REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevladniki: "Zlati vizumi" EU so recept za korupcijo

Nevladniki:

Države članice EU tvegajo, da s ponudbo "zlatih vizumov" bogatim tujcem pomagajo pri pranju milijarde evrov umazanega denarja. Superbogataši Kitajske, Rusije in drugi na tak način izkoriščajo "tajne" vizumske programe, ki jih številne države EU izvajajo brez ustreznega nadzora, sta v sredo opozorila Transparency International in Global Witness.

Kot v poročilu z naslovom Znotraj temačnega sveta zlatih vizumov navajata Transparency International s sedežem v Berlinu in Global Witness s sedežem v Londonu, 12 držav EU izvaja "program zlatih vizumov", ki v zameno za obsežna tuja vlaganja ponuja pravico do stalnega prebivališča, štiri države pa tudi prodajajo potne liste. V zadnjem desetletju je na tak način v EU po navedbah obeh organizacij prišlo okoli 100.000 rezidentov in 6000 državljanov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem obe organizaciji opozarjata, da so gospodarske koristi teh načrtov spodkopane zaradi tveganj nezadostnega dobrega gospodarjenja, konflikta interesov in neomejenih pooblastil. Hkrati ni nobenih "usklajenih" praks. Zlati vizumi so tako glede na svojo naravo velik obet za kriminal in korupcijo, svari poročilo.

Španija, Madžarska, Latvija, Portugalska in Velika Britanija so tako vlagateljem in njihovim družinskim članom podelile vsaka po več kot 10.000 "zlatih vizumov", sledijo jim Grčija, Ciper in Malta.

Španija, Madžarska, Latvija, Portugalska in Velika Britanija so tako vlagateljem in njihovim družinskim članom podelile vsaka po več kot 10.000 "zlatih vizumov", sledijo jim Grčija, Ciper in Malta.

Avstrija, Bolgarija, Malta in Ciper prodajajo tudi državljanstva, ob tem da samo Avstrija in Malta javno objavita sezname novih državljanov in rezidentov, še navaja poročilo.

V zameno so države, ki so podelile največ državljanstev in rezidenstev, dobile okoli 25 milijard evrov neposrednih tujih investicij, največ Španija, Ciper in Portugalska. Španija je letno dobila 976 milijonov evrov, Velika Britanija 498 milijonov evrov, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Največ kritike glede korupcije, povezane z zlatimi vizumi, je poročilo namenilo Malti, Cipru in Portugalski. Na Malti, kjer so minulo leto umorili novinarko Daphne Caruana Galizia, ki je raziskovala korupcijo, vključno s podeljevanjem zlatih vizumov, imajo pristojni po navedbah poročila zelo proste roke pri izbiri upravičencev.

Med tistimi, ki uživajo koristi zlatih vizumov, je tudi nekaj ruskih državljanov z "dvomljivim ozadjem ali financami", nekateri so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, so še zapisali avtorji poročila. Opozorili so tudi, da Ciper in Portugalska pri odločanju, komu bosta podelili zlati vizum, komajda kaj namenita pozornost izvoru premoženje tistega, ki zaprosi za zlati vizum.

Poročilo tako navaja tudi dva konkretna primera, ko je Ciper podelil državljanstvo dvema ukrajinskim oligarhoma, Genadiju Bogoljubovu in Igorju Kolomoijskiju, ki sta obdolžena, da sta ukrajinsko banko ogoljufala za več milijard evrov.

Ukrajinski Oligarh Igor Kolomojskij
Poročilo tako navaja tudi dva konkretna primera, ko je Ciper podelil državljanstvo dvema ukrajinskim oligarhoma, Genadiju Bogoljubovu in Igorju Kolomoijskiju, ki sta obdolžena, da sta ukrajinsko banko ogoljufala za več milijard evrov.

"Programi zlatih vizumov ponujajo varna zatočišče pred oblastmi, ki bi lahko zasegle ukradeno premoženje, in svobodo potovanja, ne da bi bili podvrženi kakršnemukoli sumničenju," je pojasnila Naomi Hirst iz Global Witnessa in se zavzela, da bi morali imeti tovrstni programi visoke standarde preverjanja, "tako, da bi države vedele, komu izrekajo dobrodošlico in od kod prihaja njihov denar, a žal temu nismo priča".

Transparency International in Global Witness sta Evropsko unijo pozvala, naj vzpostavi vseevropske standarde, ki bodo preprečevali, da bi program zlatih vizumov zlorabljale koruptivne osebe in kriminalci.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je v odzivu na poročilo dejal, da Bruselj "to zadevo spremlja zelo, zelo podrobno".

"Obvezali smo se, da bomo pripravili poročilo o nacionalnih programih podeljevanja državljanstva držav članic EU vlagateljem ..., vključno s smernicami državam članicam o nujnosti preverjanja ozadja prosilca," je dodal. Po Avramopulosovih napovedih naj bi omenjene smernice objavili do konca leta.

Celotno poročilo obeh organizacij je na voljo na https://www.transparency.org/whatwedo/publication/golden_visas.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek