REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

IMF: Letošnja inflacija v Venezueli bo dosegla 1,37 milijona odstotkov

IMF: Letošnja inflacija v Venezueli bo dosegla 1,37 milijona odstotkovVIR: Insajder.com

Včeraj je Mednarodni denarni sklad (IMF) objavil poročilo, v katerem so zapisali, da bo letošnja inflacija v Venezueli dosegla 1,37 milijona odstotka. Razlog je neuspešnost delovanje vlade, ki proračunski primanjkljaj »polni« s tiskanjem denarja. 

V juliju je IMF predvidel »le« milijon-odstotno inflacijo, kar je bil neverjeten porast od januarja letos, ko so inflacijo ocenili na 13.000 odstotkov. Prav tako so predvideli, da bodo cene v splošni potrošnji naslednje leto poskočile za kar 10 milijonov odstotkov

Že od julija IMF ni spremenil gospodarske napovedi glede venezuelskega gospodarstva in tako ocenjuje, da bo BDP v letošnjem letu dosegel skrčenje za 18 odstotkov, kar bo predstavljajo tretje zaporedno leto, ko se bo BDP zmanjšal za dvomestno število.

Že od julija IMF ni spremenil gospodarske napovedi glede venezuelskega gospodarstva in tako ocenjuje, da bo BDP v letošnjem letu dosegel skrčenje za 18 odstotkov, kar bo predstavljajo tretje zaporedno leto, ko se bo BDP zmanjšal za dvomestno število. Glavni razlog za nadaljevanje krčenja je padec v proizvodnji nafte in politični nestabilnosti. 

Venezuela, država z največjimi znanimi zalogami nafte, je tako soočena z večletnimi zgrešenimi političnimi in gospodarskimi odločitvami socialistične vlade Nicolasa Madure. Posledično bo letos venezuelska naftna industrija zabeležila najmanjšo proizvodnjo v zadnjih sedmih desetletjih. 

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro | VIR: Pixsell

Kljub temu, da Venezuela pospešeno troši svoje zaloge tujih valut in da je prebivalstvo soočena z ekstremnim pomanjkanjem hrane, zdravil in drugih osnovnih potrebščin, Maduro še vedno noče oz. ni zmožen narediti korenitih sprememb. Tuji strokovnjaki primarno krivdo za nastalo situacijo pripisujejo mreži nadzora glede določitve cen in nadzora nad valuto. 

Od leta 2013, ko je Maduro postal predsednik, je povečal minimalno plačo kar 24-krat, vključno z zadnjo v letošnjem avgustu. Takrat je bila minimalna plača povečana za več kot 3000 odstotkov na 1.800 bolivarjev, kar pa znaša manj kot 20 ameriških dolarjev. 

Od leta 2013, ko je Maduro postal predsednik, je povečal minimalno plačo kar 24-krat, vključno z zadnjo v letošnjem avgustu. Takrat je bila minimalna plača povečana za več kot 3000 odstotkov na 1.800 bolivarjev, kar pa znaša manj kot 20 ameriških dolarjev. 

Kljub pričakovanju, da bo s tem dobil novo politično podporo, se je najnovejše povečanje plače obrnilo proti njemu, saj so podjetja, številna v državni lasti, napovedala, da bodo morala odpuščati delavce, ker nimajo denarja za njihove plače.

Kako dejansko prebivalci Venezuele občutijo podražitev, najbolj nazorno prikazuje cena skodelice kave, ki je od januarja do oktobra poskočila s 0,05 bolivarja na kar 70 bolivarjev, še poroča Bloomberg

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek