REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmaga: ameriško sodišče potrdilo tožbo Slovenca zoper Teslo

Zmaga: ameriško sodišče potrdilo tožbo Slovenca zoper Teslo Vir: Wikimedia

Podjetje "Tesla" se bo moralo na sodišču zagovarjati pred obtožbami, da je vedelo, da se tujim delavcem v "Teslovi" tovarni za sestavljanje avtomobilov v Kaliforniji grozi z deportacijo, je danes sporočila agencija Reuters.

Podjetje "Tesla" bo moralo na sodišču izpodbijati trditve svojih nekdanjih zaposlenih, da je vedelo, da tujim delavcem v tovarni za sestavljanje priljubljenih avtomobilov grozi izgon, če prijavijo delovno poškodbo ali delo v pretirano dolgih izmenah, kar je v nasprotju z ameriškim zakonom o delovnih razmerjih.

Ameriška okrožna sodnica Lucy Koh je na sodišču v San Joseu, Kalifornija, sicer zavrnila večino od sedmih tožb, vloženih proti "Tesli", vendar pa je sprejela dve, ki sta ju vložila Gregor Lešnik iz Slovenije in Stjepan Papeš iz Hrvaške. Na ta način sta Lešnik in Papeš utrla pot tudi drugim oškodovanim, da lahko zahtevajo dokumentacijo in priče, ki bodo potrdili njihove obtožbe, poroča Reuters.

Lešnik trdi, da je delal 250 ur na mesec za manj kot 950 dolarjev, kar je precej pod minimalno plačo v ZDA.

Lešnik in Papeš sta v tožbah zoper ameriškega proizvajalca električnih vozil, vloženih v letu 2016, zatrdila, da sta prišla v Združene države z B-1 vizumi in se zaposlila v "Tesli" prek družbe ISM Vuzem.

Lešnik trdi, da je delal 250 ur na mesec za manj kot 950 dolarjev, kar je precej pod minimalno plačo v ZDA.

V tožbah je bilo tudi navedeno, da je bilo tujim delavcem zagroženo z deportacijami ali znižanjem plač, če prijavijo kršitve ali zbolijo.

Iz "Tesle" so sporočili, da raziskujejo navedbe iz omenjenih obtožb in da so prekinili sodelovanje s podizvajalcem - podjetjem ISM Vuzem, za katero pravijo, da "ni izpolnilo njihovih pričakovanj".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek