REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mol bo spomenik Jerneju Kopitarju v Beogradu postavila predvidoma oktobra prihodnje leto

Mol bo spomenik Jerneju Kopitarju v Beogradu postavila predvidoma oktobra prihodnje letoJernej Kopitar

Spomenik jezikoslovcu Jerneju Kopitarju, darilo Ljubljane Beogradu, bodo postavili predvidoma oktobra prihodnje leto, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Zasnoval ga je Matjaž Počivavšek, stal bo med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona v bližini Kopitareve gradine na trgu, ki bo urejen po načrtih slovenskega biroja Medprostor.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) so se ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova Zadužbina leta 2016, zavezali, da v Beogradu postavijo spomenik v spomin na prijateljstvo in sodelovanje obeh jezikoslovcev, ki sta v začetku 19. stoletja doprinesla k razvoju slovenskega in srbskega jezika.

Spomenik so postavili v spomin na prijateljstvo in sodelovanje obeh jezikoslovcev, ki sta v začetku 19. stoletja doprinesla k razvoju slovenskega in srbskega jezika.

Kot so zapisali na Molu, se bodo dela za ureditev trga začela predvidoma v začetku prihodnjega leta, datum odprtja pa je odvisen predvsem od njihovega poteka.

Delo akademskega kiparja Matjaža Počivavška je bilo izbrano na marca objavljenem natečaju za idejno rešitev spomenika Jerneju Kopitarju v Beogradu. Rezultate natečaja je maja v ljubljanski Mestni hiši predstavil predsednik komisije Janez Koželj.

Spomenik bo imel obliko ozke, trikotne votle prizme, ki spominja na stoječo knjigo.

Prvonagrajena rešitev ima obliko ozke, trikotne votle prizme, ki spominja na stoječo knjigo. V svojo notranjost spusti svetlobo, ki je po Koželjevih besedah prispodoba poti iz fizičnega, čutnega v miselni svet.

"Kiparjev poseg v tvarino simbolizira pot iz votline k razsvetljenju, za katero sta potrebna napor in vztrajnost, kar sta bili značilnosti življenja in dela Jerneja Kopitarja," je tedaj še povedal Koželj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek