REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija in Katar s sporazumom v spodbujanje medsebojne trgovine

Turčija in Katar s sporazumom v spodbujanje medsebojne trgovineKatar-Doha

Turčija in Katar sta podpisala dogovor, s katerim nameravata zaveznici spodbujati medsebojno trgovino v času, ko se Turčija v luči vse slabših odnosov z Washingtonom sooča z močnim padcem vrednosti lire.

Katar in Turčija sta se med drugim dogovorili o t.i. swap mehanizmu, po katerem bosta medsebojno kupovali in nato spet odkupovali lire oz. riale v skupni vrednosti treh milijard dolarjev.

S plinom bogati Katar je sicer prejšnji teden obljubil, da bo v Turčijo neposredno investiral 15 milijard dolarjev. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je Katarju zahvali, ker Turčiji stoji ob strani, pri čemer je državo označil za prijateljsko in bratsko.

Turčija se v zadnjih tednih sooča z nizko vrednostjo lire, padec vrednosti valute pa je sprožil predsednik ZDA Donald Trump, ki je uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Slednja je nato vrnila s povračilnimi ukrepi.

Članici zavezništva Nato sta se sicer zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja, zaradi česar mu grozi 35 let zapora.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek