REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodilna nemška podjetja poslabševala napovedi poslovanja

Vodilna nemška podjetja poslabševala napovedi poslovanjaVIR: TaTrenutek.si

Vodilna nemška podjetja, ki kotirajo na borzi, so v prvem polletju letos zaradi dogajanja v mednarodnem okolju v precej večji meri kot lani poslabševala napovedi poslovanja do konca leta, je ugotovila raziskava svetovalne družbe Ernst&Young (EY). Število teh podjetij je bilo najvišje od prvega polletja 2011, ko je EY s tovrstnimi analizami začel.

Po ugotovitvah raziskave EY, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, so tako trgovinske napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi ter grožnje z novimi protekcionističnimi ukrepi, ki bi lahko vodile v pravo trgovinsko vojno, pustile posledice na sektorju nemških borznih podjetij, ki vsaj v delu predstavljajo pomembne poslovne partnerje tudi slovenskim izvoznikom.

Eden takih primerov je koncern Daimler, ki je močno prisoten v obeh velesilah.

V prvem polletju jih je tako 42 od 307 sodelujočih v raziskavi v prvih šestih mesecih poslabšalo napovedi poslovanja do konca leta. Lani v tem času je bilo takšnih 29, letošnja polletna številka pa je tudi najvišja od prvih šestih mesecev 2011, ko je EY s tovrstnimi analizami začel.

Obenem je v obdobju od januarja do junija glede na primerljivo lansko obdobje občutno upadlo tudi število podjetij, ki so ocenila, da bodo ob koncu leta dosegla boljše poslovne izide od predhodno sprejetih načrtov. Njihovo število se je znižalo s 106 na 42.

"V zadnjih mesecih so predvsem tista podjetja, ki so močno vpeta v mednarodne trgovinske tokove in pomemben del dejavnosti opravljajo v tujini, izkazala težave pri doseganju zastavljenih ciljev," je povedal Martin Steinbach iz EY. Ta podjetja so namreč najbolj na udaru geopolitičnih napetosti.

"Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko že povzroča negativne posledice za nemška izvozna podjetja," je povedal Steinbach. Eden takih primerov je koncern Daimler, ki je močno prisoten v obeh velesilah. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je z dvigom carin na uvoz avtomobilov grozila tudi EU, a sta unija in ZDA pred tedni vsaj začasno dosegli dogovor o umiritvi napetosti, ki pa se lahko vsak čas spet pojavijo.

Nasploh je bil avtomobilski sektor, ki je zelo pomemben tudi za slovenske avtomobilske dobavitelje, med najbolj prizadetimi. Vsako četrto na borzi kotirajoče podjetje iz sektorja je tako v polletju poslabšalo napovedi. V sektorju IKT in telekomunikacij je medtem npr. prevladoval optimizem.

EY je v raziskavo vključil podjetja iz vseh ključnih indeksov na frankfurtski borzi - DAX, MDAX, TecDAX in SDAX.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek