REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj svetovno znani igralci in medijske osebnosti pišejo Trumpovi hčerki Ivanki?

Zakaj svetovno znani igralci in medijske osebnosti pišejo Trumpovi hčerki Ivanki?Ivanka in očka Vir: Pixell

Draga Ivanka, tako se začenjajo številna pisma, z niti približno prijazno vsebino, ki jo nakazuje tak začetek.

Gre za zahteve številnih znanih osebnosti, ki so v preteklem tednu podprle koordinirano kampanjo in s svojimi pripisi dobesedno preplavile Instagram profil hčerke predsednika ZDA Ivanke Trump. Pravzaprav gre za eno samo zahtevo, in ta je, da svojemu očetu Donaldu vendarle dopove, kako nehumana in kruta je njegova politika do priseljencev.

Vse se je začelo, ko je Ivanka Trump v pogovoru za spletni portal Axios v Washingtonu 2. avgusta izrazila svoje mnenje o politiki ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev na meji med ZDA in Meksikom. Takrat je dejala, da "odločno nasprotuje ločevanju družin", da je bila ta politika "boleča točka" tudi zanjo, ampak da je priseljevanje "izredno zapleten problem".

Ivanka Trump in njen soprog, Jared Kushner, sta višja svetovalca v Beli hiši in sta pogosto tarča ostrih kritik, ker o vprašanju ločevanj priseljenskih družin nista dovolj pogosto in jasno izrazila svoje stališče, oziroma svoje nasprotovanje politiki predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Na Ivankino izjavo so se nemudoma odzvale številne znane osebnosti, kot so igralka Amy Schumer, avtorka Sophia Amoruso in številne zvezdnice iz sveta mode, med njimi Cara Delevingne ter model kitajskega rodu Alexa Chung. One so zasule Ivankin Instagram profil s svojimi posti, v katerim zahtevajo, da vendarle spregovori o posledicah nesprejemljive politike Trumpove administracije in zahteva odstop sekretarja za notranjo varnost Kirstjen Nielsen, ki jo štejejo za odgovorno za posledice sporne politike, poroča Guardian.

“Draga Ivanka, spremljaš me na socialnih omrežjih”, se navaja na začetku vsakega sporočila. “Praviš, da je ločitev družin ‘boleča točka’ zate. To je boleča točka za vse ločene družine. Govorila si v pretekliku. Ampak kriza ni končana, se nadaljuje. V tem trenutku, 572 otrok še vedno ni vrnjeno svojim družinam. En otrok je umrl po ločitvi od staršev”, so zapisale zvezdnice.

V tem trenutku, 572 otrok še vedno ni vrnjeno svojim družinam. En otrok je umrl po ločitvi od staršev, so zapisale zvezdnice

Kampanjo so sprožile filmska režiserka Paola Mendoza, igralka Sarah Sophie Flicker in novinarka Alyssa Klein. Trio se s podobnimi kampanjami bori zoper ločevanje migrantskih otrok od staršev v ZDA že več mesecev.

Ivanka Trump se je v omenjenem pogovoru v Washingtonu sklicevala na dejstvo, da je tudi sama »hči priseljenke« kot dokaz o svoji empatiji, nato pa je občinstvu povedala, da je ZDA »država zakonov«, zato je njena mati v Ameriko prišla zakonito. Prava resnica pa je, da je Ivana Trump, njena mati, potem ko je zapustila svojo domovino, takrat komunistično Češkoslovaško, dobila vizum ZDA in to tako, da se je poročila s Donaldom Trumpom, človekom, s katerim pred tem sploh ni bila v zvezi, da bi pridobila papirje, ki so ji odprl pot na Zahod.

V času postopka razveze zakonske zveze Trumpovih leta 1990, je odvetnik Ivane Trump dejal, da je bil "en sam namen" njene poroke z Donaldom, in ta je - da je lahko zapustila Češkoslovaško.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek