REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krška nuklearka kljub vročini deluje brez težav in s polno močjo

Krška nuklearka kljub vročini deluje brez težav in s polno močjoNuklearna elektrarna Krško NEK

Medtem, ko so v Franciji zaradi poletnega vročinskega vala in posledičnega dodatnega segrevanja rek, iz katerih se te oskrbujejo s hladilno vodo, ustavili nekaj nuklearnih elektrarn, Nuklearna elektrarna Krško (Nek) deluje stabilno in s polno močjo. V Neku so sicer za dodatno hlajenje hladilne vode, ki jo vračajo v Savo, pognali hladilne stolpe.

V Neku so za STA povedali, da težav s hlajenjem hladilne vode nimajo zaradi ustrezne opremljenosti. V Neku so namreč leta 2008 razširili in posodobili hladilne stolpe, ki so jih letos prvič pognali prejšnji ponedeljek, 30. julija.

V Neku so povedali, da težav s hlajenjem hladilne vode nimajo zaradi ustrezne opremljenosti

Okoliške temperature ozračja sicer tudi še niso dosegle rekorda iz 8. avgusta leta 2013, ko se je temperatura ozračja v bližnji meteorološki postaji na letališču v Cerkljah ob Krki dva metra nad tlemi povzpela na rekordnih 40,8 stopinj Celzija, so dodali.

Nek je sicer tudi takrat delovala normalno. Izredna poletna vročina na njeno delovanje doslej ni vplivala, težav s hlajenjem elektrarne pa ob morebitnem nadaljevanju in dodatnem dvigu poletne vročine ne pričakujejo, so še povedali v krški nuklearki.

Po spletnih podatkih Neka je temperatura Save na njenem območju davi dosegala nekaj manj kot 24 stopinj Celzija, prirast temperature zaradi njenega delovanja pa je dosegal približno tri stopinje Celzija.

Nek sicer po zadnjem, pomladnem remontu deluje stabilno in s polno močjo. Nedavno so jo zaradi preventivne odstranitve merilnih priključkov z glavnih transformatorjev kratkotrajno izključili iz omrežja.

Zaradi vročine so morali v Franciji zadnjo soboto ustaviti štiri nuklearne elektrarne, ki se hladijo z vodo iz rek. Vračanje pretople vode bi lahko namreč ogrozilo rečno življenje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek