REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po koncu nogometnega prvenstva – dodatne finančne obremenitve za Ruse

Po koncu nogometnega prvenstva – dodatne finančne obremenitve za RuseKremelj

15. julija se bo zaključilo svetovno nogometno prvenstvo, ki je rusko državo po uradnih izračunih stalo okoli 9,21 milijarde evrov. Zaradi majhne gospodarske rasti (uradno letos le 1,9 %) se obetajo nove finančne obremenitve za Ruse.

Priliv denarja od udeležencev in gledalcev nogometnih tekem ne bo pomagal Rusiji v večji meri. Zato je ruska vlada že pričela izvajati ukrepe za povečanje prilivov v proračun.

Rusko ministrstvo za razvoj gospodarstva je že spremenilo napoved za gospodarsko rast letos: iz 2,2 na 1,9 odstotka BDP, hkrati pa je za naslednje leto napovedalo le rast v višini 1,4 odstotka BDP. 

Rusko ministrstvo za razvoj gospodarstva je že spremenilo napoved za gospodarsko rast letos: iz 2,2 na 1,9 odstotka BDP, hkrati pa je za naslednje leto napovedalo le rast v višini 1,4 odstotka BDP. Ruska duma je tako že sprejela nov zakon, po katerem bo s 1. januarjem 2019 dvignjen DDV iz 18 na 20 odstotkov. Temu je nasprotovalo prav ministrstvo za razvoj gospodarstva, ki je opozorilo, da bo ta ukrep dejansko zavrl rast in bo povečal inflacijo.

Pri tem je potrebno izpostaviti, da ruske plače niso bile povečane že zadnja štiri leta in tako ne dohajajo sprotne inflacije. Vseeno samo višji DDV bo v proračun prinesel okoli 8,4 milijarde evrov dodatnih prilivov, skoraj celoten znesek zapravljen za nogometno prvenstvo.

Med samim prvenstvom je ruska vlada oznanila, da bo povečala upokojitveno starost iz 60 na 65 za moške in iz 55 na 63 za ženske in to postopoma: moška starost bo tako dvignjena med letoma 2019 in 2028, medtem ko bo nova upokojitvena starost za ženske dokončno uvedena šele leta 2034.

Zagovorniki povišanja starostne meje poudarjajo, da bo to prineslo k večjim dogodkom v pokojninsko blagajno ter posledično tudi povečanje trenutnih pokojnin, ki so povprečno danes visoke okoli 200 evrov.

Zagovorniki povišanja starostne meje poudarjajo, da bo to prineslo k večjim dogodkom v pokojninsko blagajno ter posledično tudi povečanje trenutnih pokojnin, ki so povprečno danes visoke okoli 200 evrov. A zaradi nasprotovanja javnosti temu predlogu se obeta, da bo predlog zakona v parlamentarnem postopku omiljen.

Vseeno pa se že zdaj ruski državljani ubadajo z dvigom cen za določene uradne storitve. Tako so se podražili uradni dokumenti: potni list iz okoli 50 na 70 evrov in vozniško dovoljenje iz manj kot 30 evrov na več kot 40, še poroča nemški DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek