REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spodnji dom kanadskega parlamenta za legalizacijo marihuane

Spodnji dom kanadskega parlamenta za legalizacijo marihuaneKanadska ministrica za zdravje Ginette Petipas podpira legalizacijo marihune

Spodnji dom kanadskega parlamenta je v ponedeljek z 205 glasovi proti 82 potrdil predlog zakona o legalizaciji marihuane. Če bodo zakon potrdili tudi v senatu in bo dobil blagoslov generalne guvernerke Julie Payette, bo Kanada postala prva članica skupine G7, kjer bo dovoljeno uživanje marihuane.

Vse skupaj naj bi sicer bilo le še formalnost, ker lahko senat le zavleče uveljavitev zakonodaje, ne more pa je ustaviti. Premier Justin Trudeau prav tako podpira legalizacijo marihuane. To je bila leta 2015 tudi ena od njegovih predvolilnih obljub in zakon naj bi bil sprejet do septembra.

Trudeau je tudi priznal, da je "petkrat ali šestkrat" kadil marihuano, tudi po tem, ko je bil izvoljen za poslanca.

Ministrica za zdravje Ginette Petipas je v prid marihuani uporabila primerjavo z alkoholom. Ker Kanadčani lahko doma pridelujejo pivo ali vino, poleg tega, da ju tudi pijejo, ministrica ne vidi razloga, da ne bi enako veljalo tudi za marihuano.

Prepoved marihuane velja v Kanadi od leta 1923, čeprav je bila pred skoraj dvema desetletjema legalizirana v medicinske namene.

V skladu z zakonom bodo Kanadčani, starejši od 18 let - v nekaterih regijah pa starejši od 19 let - lahko kupili gram marihuane za okoli 10 kanadskih dolarjev ali manj v avtoriziranih zasebnih ali javnih trgovinah, pa tudi po pošti. Posameznik bo lahko imel 30 gramov marihuane.

Kanadski statistični urad glede na lansko porabo ocenjuje, da gre za trg v vrednosti 4,5 milijarde ameriških dolarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek