REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Več kot tisoč džihadistov zapustilo Nemčijo za Bližnji vzhod

Več kot tisoč džihadistov zapustilo Nemčijo za Bližnji vzhod

Po najnovejši vladni raziskavi, je več kot tisoč džihadistov zapustilo Nemčijo in se odpravilo na Bližnji vzhod (Sirijo in Irak), kjer so se pridružili islamističnim terorističnim organizacijam, primarno Islamski državi. Med njimi je bilo več kot polovica nemških državljanov. Podatki so bili navedeni v vladnem odgovoru na parlamentarno vprašanje, ki je bilo postavljeno s strani poslancev Leve stranke. Nemčija ugotavlja, da je v zadnjih dveh letih število odhodov na džihad drastično padlo.

Poleg islamistov je Nemčijo zapustilo tudi 243 podpornikov Kurdske delavske stranke (PKK) in Kurdske demokratične stranke unije (PYD), ki so se odpravili v iste države, da bi se borili proti islamistom. 


Poleg islamistov je Nemčijo zapustilo tudi 243 podpornikov Kurdske delavske stranke (PKK) in Kurdske demokratične stranke unije (PYD), ki so se odpravili v iste države, da bi se borili proti islamistom. Pri tem je potrebno še poudariti, da Nemčija smatra PKK za teroristično organizacijo. Več ducat nemških islamistov se trenutno nahaja v zaporih v Siriji, Iraku in Turčiji, medtem ko se je že veliko med njimi vrnilo nazaj v Nemčijo. 

Med koalicijskimi pogajanji med CSU/CDU in SPD so prišli do dogovora, da bodo borci, ki imajo dvojno državljanstvo, izgubili nemško državljanstvo, če jim bodo lahko dokazali pripadnost teroristični organizaciji.

Med koalicijskimi pogajanji med CSU/CDU in SPD so prišli do dogovora, da bodo borci, ki imajo dvojno državljanstvo, izgubili nemško državljanstvo, če jim bodo lahko dokazali pripadnost teroristični organizaciji. Leva stranka je to odločitev kritizirala, saj po njihovem mnenju bo to bolje prizadelo Kurde, ki so se borili proti IS in ne islamiste.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek