REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Google stavi na umetno inteligenco

Google stavi na umetno inteligenco

Ameriški spletni velikan Google se vse bolj posveča razvoju umetne inteligence, da bi njegove storitve postale še bolj uporabne. Tako naj bi bil priljubljeni operacijski sistem za pametne telefone Android v naslednji različici sposoben bolje napovedati, katere aplikacije ali funkcije utegne uporabnik uporabiti naslednje.

"Razburljivo je razvijati nove tehnologije. S tem še bolj odražamo svojo odgovornost," je po poročanju tujih tiskovnih agencij v torek na redni letni razvojni konferenci Google I/O dejal prvi mož družbe Sundar Pichai. Kot je pojasnil, se med potrošniki po vsem svetu krepi zaskrbljenost glede tega, kako se prek spleta delijo njihovi osebni podatki ali kako lahko umetna inteligenca vpliva na njihove službe.

Google resno napreduje na področju umetne inteligence in strojnega učenja, je dejal Pichai in napovedal, da bo ta tehnologija v prihodnje izboljšala vse produkte iz Googlove družine.

 

Google resno napreduje na področju umetne inteligence in strojnega učenja, je dejal Pichai in napovedal, da bo ta tehnologija v prihodnje izboljšala vse produkte iz Googlove družine. S strojnim učenjem bodo denimo podprli Googlove zemljevide in pred kratkim vzpostavljeno novičarsko platformo Google News. Poskrbeli bodo tudi za daljšo življenjsko dobo baterije.

Največ zanimanja pa je na začetku razvojne konference požel govoreči računalnik, ki ga je bilo v pogovoru komajda mogoče ločiti od človeka. Google dela na tem, da bi njegov asistenčni program opravljal telefonske klice v imenu uporabnika. Pichai je predvajal posnetka dveh telefonskih pogovorov, ki ju je Googlova programska oprema Assistant povsem avtomatično opravila s človekom. Pri tem se je dogovorila za termin pri frizerju in rezervirala mizo v restavraciji.

Medtem ko je pogovor s frizerskim salonom kljub nekoliko težavnejšem iskanju primernega termina potekal dokaj gladko, pa je program v restavraciji naletel na nepričakovane težave. Tako je ženska na drugi strani žice najprej napačno razumela, za koliko gostov in kateri dan gre, nato pa se je izkazalo, da restavracija sprejema rezervacije miz šele od pet gostov naprej. Assistant je nato vprašal, kakšne so običajno čakalne dobe ob sredah.

"Funkcija se še razvija," je poudaril Pichai. Kdaj bo na voljo uporabnikom, ni navedel. Google s svojim Assistantom konkurira podobnim programskim opremam, kot sta Amazonova Alexa in Applova Siri. Internetni koncern želi pri tem kovati dobičke na račun svoje moči pri umetni inteligenci in poznavanja strojnega učenja.

Že sedaj naj bi Googlov Assistant ne komuniciral le govorno, pač pa tudi prikazoval dodatne informacije na zaslonu. S tem namenom Google omenja tudi zvočnike, povezane z dodatnim zaslonom Smart Displays. Takšne naprave znamk, kot so LG, Lenovo ali JBL, naj bi na trg prišle julija. Ena njihovih prednosti je, da si je mogoče prek zvočnika z zaslonom neposredno ogledati video posnetek na Youtubu ali pa klepetati prek video povezave, je povedala produktna menedžerka Lilian Rincon.

Hkrati želi Google z večjim vključevanjem zaslonov rešiti tudi problem, da pri zgolj govornem asistentu ni prostora za reklame, ki predstavljajo velik delež prihodkov koncerna. Tudi na pametnih telefonih naj bi Googlov Assistant prikazoval več vizualnih informacij, so povedali.

Pichai je predstavil več primerov, kako lahko umetna inteligenca izboljša življenje - od napovedovanja obolenj na podlagi branja iz zenice človeškega očesa pa vse do sposobnosti obarvanja črno-belih fotografij. Hkrati pa Google naslavlja tudi danes zelo aktualne pomisleke, da lahko tehnika zasvoji ljudi. V naslednji različici operacijskega sistema Android bo zato mogoče omejiti čas uporabe posameznih aplikacij. Poleg tega bo lahko telefon avtomatično preklopil v stanje, ko uporabnika ne sme nihče motiti, če bo telefon z zaslonom navzdol položen na mizo.

Googlovi zemljevidi bodo po novem bolj aktualni, saj bodo spremembe, kot so nove zgradbe, dodane avtomatično s satelitskih posnetkov. John Krafcik iz Googlovega sestrskega podjetja Waymo, ki razvija tehnologijo za samovozeče avtomobile, pa je tudi poudaril, da bo še letos v Arizoni začel voziti robotski taksi brez varnostnega voznika. "Delamo na razvoju boljšega voznika,"je dejal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek