REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na levem političnem polu razdeljeni glede Jankovićeve vloge pri državnozborskih volitvah

Na levem političnem polu razdeljeni glede Jankovićeve vloge pri državnozborskih volitvahZoran Jankovič, župan Ljubljane

Na levem polu političnega prostora različno vidijo sredine izjave Zorana Jankovića. Medtem ko predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da levica potrebuje Jankovića, in ga vidi kot mediatorja med strankami na levici, pa prvi mož SD Dejan Židan poudarja, da SD raste z lastnim delom in ne s kakršnokoli pomočjo od drugod.

Erjavec je na novinarsko vprašanje ob robu današnje programske konference DeSUS pojasnil, da se stranke znotraj leve sredine med seboj spopadajo, namesto da bi se soočile s strankami desne sredine. S tem pa levica po njegovih besedah izgublja. "Zdi se mi, da lahko ravno Zoran Janković malce umiri konje na levi sredini," je dejal. "To avtoriteto Janković ima, zlasti zato, ker bo najbolj odvisno od ljubljanskih glasov, katera med levimi strankami bo na volitvah najbolj odskočila," je prepričan.

Tako je po njegovem mnenju zelo dobrodošel že sredin Jankovićev nastop, saj je morda predsednike strank malo prebudil, da se ne bodo več napadali. Kot je dejal, je njega že prebudil v tej smeri.

Tako je po njegovem mnenju zelo dobrodošel že sredin Jankovićev nastop, saj je morda predsednike strank malo prebudil, da se ne bodo več napadali. Kot je dejal, je njega že prebudil v tej smeri.

Janković je namreč v sredo dejal, da se namerava vključiti v letošnje volitve za DZ, ni pa se še odločil, "na kakšen način in kako močno". Po njegovem mnenju bi na levici morali skleniti dogovor "o neki koaliciji" oziroma "oblikovanju neke skupne politike". Napovedal je, da namerava vsekakor narediti vse, da na volitvah ne bo zmagal Janša.

Židan pa je v izjavi za medije pred sejo vlade potrdil, da se je na lastno pobudo srečal z Jankovićem, saj ga je zanimalo, kaj pomenijo govorice in zapisi v medijih o njegovem vključevanju v volilno tekmo. Jankoviću je, kot je dejal Židan, povedal, da je SD vedno bolj močna in gre kot taka samostojno na volitve.

Jankovićevo napoved, da želi prispevati v volilno tekmo, da na volitvah ne bo zmagala SDS Janeza Janše, je Židan razumel kot Jankovićevo stališče, da je za Slovenijo slaba alternativa, da gremo po poti nekaterih drugih držav, kjer je več neresenic, kjer se uporabljajo ustrahovanje in kratkoročne rešitve, ki so za državo in državljane napačne. S tem se, kot je dejal, strinja tudi sam.

Erjavec vidi Jankovića kot osebo, ki je deklarirana proti politiki predsednika SDS Janeza Janše. Ob tem je dodal, da se tudi v DeSUS programsko ne vidijo v Janševi vladi. "Sicer ne bom presenečen, če bo na koncu Janša sestavljal prihodnjo vlado," je dejal. Po njegovem mnenju bi mu jo uspelo sestaviti z NSi in morda tudi z novimi obrazi, pri katerih "nikoli ne veš, koliko je ura".

Če bo Janković šel na volitve s Pozitivno Slovenijo (PS), pa bo po Erjavčevem mnenju pomenilo, da bo na levici samo še ena stranka več, ki bo pobrala nekaj odstotkov in s tem omogočila Janši, da bo res sestavljal vlado. Tudi Židan meni, da vsaka dodatna stranka na levici, ki ne pride v DZ, zmanjša možnosti za levo vlado. A verjame, da se volivci tega zavedajo.

Jankovićeve izjave ne nameravajo komentirati v SMC, katere predsednik Miro Cerar je prejšnji teden potrdil, da sta se z Jankovićem v zadnjem času nekajkrat srečala in da je beseda nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Na zadnjem srečanju sta po Cerarjevih besedah ugotovila, da sta si stranki SMC in PS ideološko blizu, kajti obe sta tudi članici evropskega združenja Alde.

Jankovićeve izjave ne nameravajo komentirati v SMC, katere predsednik Miro Cerar je prejšnji teden potrdil, da sta se z Jankovićem v zadnjem času nekajkrat srečala in da je beseda nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Na zadnjem srečanju sta po Cerarjevih besedah ugotovila, da sta si stranki SMC in PS ideološko blizu, kajti obe sta tudi članici evropskega združenja Alde. "Vendar pa zaenkrat o kakšni odločitvi, da bi se tesneje povezali, seveda še ni bilo govora," je dejal v petek.

V Valiconu ugotavljajo, da je med zunajparlamentarnimi strankami, ki imajo potencial za preboj v DZ, poseben primer stranka PS, saj bi skoraj zagotovo prestopila parlamentarni prag ali posegla celo višje, če bi kot nosilec liste ali kot glavni predstavnik stranke nastopil Janković.

"Zelo veliko bo pri tem odvisno od odziva neposredno konkurenčnih strank, kot so SD, LMŠ in Stranka Alenke Bratušek, pa tudi SMC in DeSUS. Predvsem Lista Marjana Šarca bi lahko utrpela večji odliv podpornikov, saj so njeni podporniki danes v veliki meri nekdanji podporniki Zorana Jankovića iz leta 2011," so navedli v javnomnenjski raziskavi Politikon.

Šarec se na izjave ljubljanskega župana ni odzval.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek