REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Guterres zaskrbljen zaradi domnevnega kemičnega napada v Siriji

Guterres zaskrbljen zaradi domnevnega kemičnega napada v SirijiAntonio Guterres - generalni sekretar OZN

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes izrazil zaskrbljenost zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na sirsko mesto Duma v Vzhodni Guti. Ameriški predsednik Donald Trump je poudaril, da bo treba plačati visoko ceno. Sobotni kemični napad je po zadnjih podatkih belih čelad zahteval 48 smrtnih žrtev.

Sobotni kemični napad je po zadnjih podatkih belih čelad zahteval 48 smrtnih žrtev.

Kot je Guterres zapisal v izjavi za javnost, je "globoko zaskrbljen" zaradi ponovnega nasilja v mestu Duma v Vzhodni Guti. Od tam namreč poročajo o letalskih napadih in obstreljevanju, v katerih so umrli civilisti, uničena pa je bila infrastruktura, tudi zdravstvena, je naštel.

"Generalnega sekretarja še posebej skrbijo obtožbe, da je bilo proti civilnemu prebivalstvu Dume uporabljeno kemično orožje," so ZN zapisali v izjavi. Morebitno uporabo tovrstnega orožja je označil za "odvratno".

Vse strani je pozval, naj prekinejo bojevanje in "zagotovijo humanitarni dostop do vseh ljudi, ki potrebujejo pomoč, po vsej Siriji".

Ameriški predsednik je napad označil za brezobzirnega. "Številni mrtvi, vključno z ženskami in otroki, v brezobzirnem kemičnem napadu v Siriji," je zapisal na Twitterju. Zapisal je, da so ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija in Iran odgovorni za podpiranje Asada, ki ga je označil za žival. "Treba bo plačati visoko ceno," je poudaril.

Moskva je že pred tem zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične.

Moskva je že pred tem zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične.

Na obtožbe se je odzval tudi Iran, ki je zatrdil, da gre za novo zaroto proti sirskemu režimu. "Takšne obtožbe Američanov in določenih zahodnih držav so znak nove zarote proti sirski vladi in ljudstvu in pretveze za vojaško posredovanje, ki bo zagotovo zapletlo razmere v tej državi in regiji," je zapisalo iransko zunanje ministrstvo.

Sirske bele čelade so v skupni izjavi s Sirsko-ameriškim zdravstvenim združenjem (SAMS) sporočile, da je napad, v katerem je bil po njihovih besedah uporabljen klor, zahteval najmanj 48 smrtnih žrtev. 42 ljudi so našli mrtvih na njihovih domovih, šest pa jih je umrlo med zdravljenjem. V bolnišnice so prepeljali še okoli 500 ljudi, ki so imeli simptome, značilne za izpostavljenost kemični snovi.

V petek in soboto so sirske sile predsednika Bašarja al Asada izvajale tudi letalske napade, v katerih je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo skoraj 100 ljudi.

Režim in uporniška skupina Džaiš al Islam pa sta danes dosegli dogovor o odhodu upornikov iz Dume v Džarablus, ki je pod nadzorom opozicije. Odšli naj bi v 48 urah. Več deset avtobusov, s katerimi bodo odpeljali pripadnike skupine, je že prispelo v mesto. V zameno bo Džaiš al Islam izpustil ujetnike, ki ji je zajel.

Duma je bilo še zadnje območje pod nadzorom upornikov v uporniški enklavi Vzhodna Guta, ki naj bi ga zdaj pripadniki skupine zapustili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek