REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo

Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimoVIR: UNICEF.si

UNICEF Slovenija začenja z novo dobrodelno kampanjo s sloganom Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Z njo bo v prihodnjih mesecih zbiral sredstva za izboljšanje zdravstvenih programov za otroke v Gvineji. 

V oddaljenih afriških vaseh pogosto primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin. Voda velikokrat ni primerna za pitje, hrane ni dovolj ali je enolična. Zdravstvena oskrba je zaradi velikih razdalj med kraji, pomanjkanja strokovnega osebja in zdravil na podeželju največkrat nedostopna. Takšni življenjski pogoji so razlog za številne bolezni, ki prepogosto vodijo v smrt. 

Otroci v Gvineji najpogosteje umirajo zaradi malarije, driske in kroničnih okužb dihal kot je pljučnica. Vse te bolezni je mogoče preprečiti ali zdraviti, a težki življenjski pogoji na podeželju in pomanjkanje zdravstvene pomoči v oddaljenih vaseh lahko pomenijo smrt za otroka, ki nujno potrebuje pomoč. 

V Gvineji je:

  • zgolj 33 % otrok s kroničnimi okužbami dihal deležnih zdravljenja z antibiotiki;
  • zgolj 26 % otrok, mlajših od 5 let, deležnih cepljenja proti pljučnici;
  • manj kot 20 % otrok, ki trpijo zaradi driske, deležnih zdravljenja z oralno rehidracijsko soljo s cinkom.

UNICEF si zato v sodelovanju z oblastmi v Gvineji prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe za 50.000 otrok v regiji Kankan, eni najbolj prikrajšanih v državi. S podporo darovalcev bo omogočil preventivne zdravstvene preglede in ustrezno zdravljenje otrokom in njihovim družinam na težko dostopnih območjih. V ta namen bo v okviru UNICEF-ovega programa usposobljenih kar 200 zdravstvenih delavcev, ki bodo otrokom v oddaljenih vaseh zagotavljali zdravniško pomoč in potrebno zdravljenje, poučevali družine o preventivnih ukrepih za zdravje in preprostih higienskih praksah. Nosečnice bodo spodbujali, da opravijo ustrezne preglede v zdravstvenih centrih in se odločijo za porod ob prisotnosti usposobljenega zdravstvenega delavca. Družinam bodo predstavljali prednosti cepljenja otrok za zaščito pred boleznimi in jih obenem spodbujali, da v primeru otroških bolezni zagotovo poiščejo zdravstveno pomoč.

Pomagajte zagotoviti zdravstveno pomoč otrokom v oddaljenih vaseh v Gvineji. Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Skupaj lahko rešimo več življenj. Prispevate lahko:

Naziv akcije: Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR BIC: LJBASI2X
Sklic: SI00 41102
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

  • S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919;*
    * S poslanim SMS-om soglašate, da lahko UNICEF vašo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje z namenom predstavitve zbiranja sredstev za pomoč otrokom ter informiranja o svojem delu.
  • Pridružite se UNICEF-ovem programu mesečnih darovalcev imenovanem Starši otrok sveta http://starsiotroksveta.si/
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek