REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Islamska država prevzela odgovornost za pokol v ruski cerkvi

Islamska država prevzela odgovornost za pokol v ruski cerkvi

V nedeljo je napadalec pričel streljati na vernike, ki so zapuščali cerkev v ruski republiki Dagestan, pri čemer je ubil pet ljudi in še peterico drugih ranil. Odgovornost za napad je že prevzela Islamska država. Verniki so prav končali z obeležitvijo maslenice, pravoslavnega (vzhodnoslovanskega) praznika, ki označuje konec zime in začetek posta pred božičem, ko je 22-letni domačin pričel streljati.

Napadalec se je kot kaže osredotočil večinoma le na ženske, saj so vse smrtne žrtve prav ženske.

 Napadalec se je kot kaže osredotočil večinoma le na ženske, saj so vse smrtne žrtve prav ženske. Policija se je odzvala na streljanje in v spopadu ubila napadalca; ta je pred tem ranil še dva policista. Islamska država je kmalu potem prevzela odgovornost za napad, pri čemer policija še uradno preiskuje motiv in razloge za to dejanje. 

Ruski pravoslavni duhovnik je dejal, da je napadalec vzklikal »Alah je velik« in da je bil oborožen s puško ter nožem.

Ruski pravoslavni duhovnik je dejal, da je napadalec vzklikal »Alah je velik« in da je bil oborožen s puško ter nožem. Dagestan, ki je republika na skrajnem jugozahodu Ruske federacije, je že več let prizorišče napetosti med večinskim muslimanskim prebivalstvom in lokalnimi oblastmi. Islamska država je leta 2015 razglasila ustanovitev podružnice v tej regiji in od takrat so izvedli več napadov tako na policiste kot civiliste. Razlog za zadnji napad lahko iščemo tudi zaradi nedavne odločitve, ko je 5. februarja ruska zvezna vlada razpustila lokalno vlado zaradi vpletenosti v korupcijo in neposredno prevzela oblast v tej ruski republiki.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek