REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Volitve 2018: Koga boste volili?

Volitve 2018: Koga boste volili?VIR: TaTrenutek.si

Letošnji junij ne bo vroč le zaradi nevarnosti visokih temperatur, ampak predvsem zaradi politične situacije. Prvo nedeljo v juniju bomo namreč volili poslanke in poslance državnega zbora. Na našem portalu objavljamo prvo anketo na to temo. Do konca maja jih bomo predvidoma še pet.

Nobenega dvoma ni, da se bodo vse parlamentarne stranke podale v boj za glasove volilnih upravičencev. Trenutno - sodeč po javnomnenjskih anketah - najbolje kaže socialnim demokratom in opozicijski SDS, ki imata v glavnem podobno podporo, pri čemer pa je Janševa stranka stabilnejša pri svojem vodstvu in je tudi dlje časa v "vodstvu". Primat SDS bi lahko omajale dodatne podrobnosti iz afere glede financiranja njihove predvolilne kampanje oziroma kredita iz Republike Srbske. Manj ugoden razplet čaka trenutno vodilno vladno stranko SMC, ki je v fazi razpadanja, njeni poslanci pa so spoznali, da večina nikoli več ne bo videla državnega zbora od znotraj - razen kot obiskovalci. Manj skrbi imajo v upokojenski stranki (DeSUS) večnega ministra Karla Erjavca. Tudi desnosredinska NSi, ki se je znebila stare predsednice in na predsedniško mesto najmanj začasno postavila Mateja Tonina, trenutno po večini anket ni v nevarnosti, da bi ponovno izpadla iz parlamenta. No, ne bomo pa v prihodnjem sklicu več videli nekdanje koalicije Združena levica, ki je zaradi ideoloških sporov razpadla. Kot vse kaže bosta junija na volitvah samostojno oziroma ločeno nastopili Levica in koalicija, v kateri bodo Janko Veber, Združena levica – Demokratična stranka dela, društvo Sloga in še nekateri.

Katero politično stranko boste volili 3. junija?

Slovenska demokratska stranka.
27% (549 glasov)
Gibanje Zedinjena Slovenija.
13% (273 glasov)
Slovenska ljudska stranka.
13% (271 glasov)
Dobra država Bojana Dobovška.
9% (188 glasov)
Lista Marjana Šarca.
8% (164 glasov)
Ne bom šel na volitve.
6% (120 glasov)
Nova Slovenija – krščanski demokrati.
6% (115 glasov)
Socialni demokrati.
4% (75 glasov)
Lista novinarja Bojana Požarja.
4% (72 glasov)
Levica.
3% (54 glasov)
Slovenska nacionalna stranka.
3% (54 glasov)
Stranka modernega centra.
2% (38 glasov)
Združena levica – Demokratična stranka dela.
1% (22 glasov)
Zeleni Slovenije.
1% (20 glasov)
Demokratična stranka upokojencev Slovenije.
1% (17 glasov)
Prejetih glasov: 2032

Nepovezani poslanci

Trenutno v državnem zboru deluje tudi več t.i. nepovezanih poslancev, ki so povezani z različnimi političnimi skupinami. To so nekdanja premierka Alenka Bratušek s svojo Stranko Alenke Bratušek, odpadnik iz SMC Bojan Dobovšek z Dobro državo ter Andrej Čuš z Zelenimi Slovenije. Nihče od teh nima velikih možnosti za vrnitev v parlament, še najbolje kaže Dobovšku, ki po naših informacijah "kotira" okoli dobrih treh odstotkov. Spomnimo, parlamentarni prag znaša 4 odstotke.

Alenka Bratušek, Bojan Dobovšek in Andrej Čuš
Alenka Bratušek, Bojan Dobovšek in Andrej Čuš | VIR: STAfoto
Ni izključeno, da se bodo v prihodnjih dveh mesecih na političnem prizorišču pojavile še nekatere nove politične stranke ali pa vsaj stari obrazi. Denimo Zoran Janković.

Ponovni poskus?

Na slovenskem političnemu odru je še kar nekaj strank, ki so v svoji zgodovini že bile parlamentarne, pa so potem izpadle iz igre. To so SLS, Pozitivna Slovenija (če ste pozabili, to je bila stranka Zorana Jankovića), SNS in Zeleni Slovenije. Po razkolu v SLS smo dobili celo Novo SLS, med obema strankama pa je kar nekaj napetosti. Od naštetih utegne presenetiti Jelinčičeva SNS, medtem ko ostali verjetno nimajo pravih možnosti.

Nevarni novinci?

Na zadnjih dveh volitvah so uveljavljene stranke z dolgoletno zgodovino neprijetno presenetile nove politične stranke. Poleg že zgoraj omenjenih strank bomo - kot vse kaže - na volitvah videli še stranko Marjana Šarca, Gibanje Zedinjena Slovenija, Glas za otroke in družine ter Listo novinarja Bojana Požarja. Ni izključeno, da se bodo v prihodnjih dveh mesecih na političnem prizorišču pojavile še nekatere nove politične stranke ali pa vsaj stari obrazi. Denimo Zoran Janković.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Povezane novice

Delite članek