REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katarsko gospodarstvo kljub embargu z rastjo

Katarsko gospodarstvo kljub embargu z rastjoKatar

Katarsko gospodarstvo je v tretjem lanskem četrtletju kljub embargu, ki so ga proti državi uvedli Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt, zraslo za 1,9 odstotka, kar je za 1,6 odstotne točke več kot v četrtletju pred tem. Zmanjšali pa so se prihodki od turizma.

Kot so ob objavi rezultatov analize poudarili njeni avtorji pri Capital Economics, številke kažejo, da so se največji strahovi glede možne recesije izkazali za neupravičene.

Prvič po šestih mesecih so se povečale tudi obveznosti katarskih bank do tujih bančnih ustanov, kar je po mnenju analitikov znak, da so si domače banke zagotovile financiranje s strani tujih.

Precej slabše se je medtem odrezal turistični sektor, saj je država novembra lani zabeležila za 20 odstotkov manj obiskovalcev kot leto poprej. Število letov v Katar se je v tem obdobju zmanjšalo za četrtino, letalska družba Qatar Airways pa je opravila za 20 odstotkov manj letalskih prevozov.

Po ocenah Capital Economics so se skupni prihodki iz naslova turizma med junijem, ko so države uvedle embargo, in koncem minulega leta zmanjšali za 600 milijonov dolarjev.

Znižale so se tudi cene nepremičnin, in sicer v povprečju za 9,9 odstotka.

Države so embargo uvedle, ker naj bi Doha podpirala teroriste.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek